Prøv avisen
Bog

Udslukt elskovskunst

2 stjerner

Pia Busks ”Cougar” vækker aldrig rigtig læselysten

Pia Busks tredje udgivelse, ”Cougar”, provokerer ikke, fordi den indeholder erotiske og seksuelle digte om et emne, der for nogle måske er obskønt og tabubelagt, nemlig – som titlens slangudtryk peger på – modne kvinder, der dater yngre mænd.

Busks ”elskovskunst for kvinder i deres bedste alder” provokerer heller ikke, fordi den tillader sig at hente næring fra og skrive oven på den romerske digter Ovids ”Elskovskunst” eller ”Håndbog i hor” (eminent oversat af Otto Steen Due), eller fordi den behandler sit ”beskidte” stof i noget, der et lille stykke ad vejen kunne minde om en klassisk lyrisk form (sonettens 14 vers, der traditionelt tematiserede – høvisk – kærlighed) tilsat en flom af referencer til mytologiske fortællinger, guder og gudinder.

Selvom Busk tilsyneladende tror, at hun kan vække anstød med den slags (”Hvor er det uartigt af mig at stjæle så meget/ fra Ovid og gøre hans ord til en kvindes sange –/ så frivole, at manden nok selv ville rødme”), så er det altså på ingen måde tilfældet.

Det skyldes ikke så meget, at både seksuel og litterær rovdrift, så at sige, er velkendte bedrifter i litteraturens verden, men mere, at Busk ganske enkelt ikke formår at omsætte det erotiske og klassiske materiale til litteratur, der vækker læselysten. I stedet spises man igen og igen af med ferske billeder og sproglige banaliteter, der ikke – selv hvis det var en parodi – hæver sig over, hvad man kan finde på internettets flygtige selvhjælpsblogs.

Læs bare dette digt: ”Cougaren forstår at prioritere. Først dig/ selv. Husk din stolthed. Du er elskerinde,/ ikke en kæreste. Vær kold, når han er ligeglad./ Vær frost, når han kommer for sent./ Vær is, når han dukker op uden gaver./ Din anden prioritet spejler den første:/ Kærlighed er dit fag. Du skal lære fra dig./ Lad ham ikke fedte rundt, lad ham/ ikke betragte dig som reservemor./ Husk, at sex er viden. Det sorte lagen/ er tavlen med opgaver, han skal løse./ Din tredje prioritet er ham. Kald ham/ tit og ofte en mand, smil af hans vittigheder./ Sig, at han er dygtig og hele tiden viser fremskridt”.

Og sådan kunne man desværre blive ved og ved og ved. Elskov er en kunst. Det er det også at skrive god poesi. Hvis Busks digte i det hele taget provokerer eller i det mindste bare irriterer, så gør de det, fordi man ikke får stillet sit begær efter den gode poesis nyskabende og overrumplende sprogarbejde.