Prøv avisen

Uffe Ellemann svinger pisken over Venstre i ny bog

Uffe Ellemann-Jensens nye bog er ifølge Kristeligt Dagblad skrevet med "den sædvanlige ellemannske kombination af arrogance, lune og selvironi, som bragte ham langt i det politiske liv". Til højre er det udenrigsminister Kristian Jensen. Foto: /ritzau/Rune Pedersen/arkiv

Anmeldere tager godt imod en ny bog fra den tidligere Venstre-høvding Uffe Ellemann-Jensen.

Europæisk sammenhold og EU ligger stadig Uffe Ellemann-Jensen stærkt på sinde.

Det fremgår af en ny bog, hvor den tidligere formand for Venstre og forhenværende udenrigsminister beretter om tiden efter sine mange år som en af de mest markante personer på Christiansborg.

Bogen - "Som blad i høst. Mit liv efter politik" - er de 300 kroner værd, mener Berlingskes Kristian Mouritzen, der giver den fem ud af seks stjerner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil muligvis være uenig i den vurdering.

- Bogen er spækket med en politiserende Ellemann-Jensen, der sætter virkeligheden fra den kolde krig frem til i dag i perspektiv både ude og hjemme. Der bliver langet lystigt ud til højre og venstre i dansk og international politik, skriver Mouritzen.

Og Venstre bliver ikke skånet.

- Engang var Venstre det klart mest Europa-begejstrede parti. Dengang var Venstre et stort parti. Det bliver vi ikke igen, hvis der ikke udvises mod til med begejstring at tage kampen op mod dem, der lover guld og grønne skove, bare man lukker os ude fra det europæiske fællesskab, mener Ellemann.

I Kristeligt Dagblad giver Henrik Hoffmann-Hansen bogen fire ud af seks stjerner under overskriften "Far er hverken vred eller skuffet, far er bekymret. Meget endda" med henvisning til forfatterens udtalte bekymring over nationalkonservatismens fremmarch i Danmark og andre steder.

Det kan dog ifølge Kristeligt Dagblad være svært at hitte rede i, hvad formålet med bogen egentlig er.

Men "det ligner et politisk kampskrift ind i de sidste tyve års værdidebat".

- Det hele er skrevet med den sædvanlige ellemannske kombination af arrogance, lune og selvironi, som bragte ham langt i det politiske liv, skriver avisens anmelder.

Det ville dog have klædt den gamle Venstre-mand at udelade praleriet med alle de kendte personer, han har mødt de senere år, mener Henrik Hoffmann-Hansen.

/ritzau/