Ukrainske fans bruger Eurovision til at sætte fokus på krigen

Selv om Ukraine er favorit til Eurovision-sejren, er det ikke konkurrencen, der fylder for de ukrainske fans.

Det ukrainske ægtepar Vitalii Lirnyk og Iryna Shafinska er Eurovision-fans og er rejst til Torino i Italien, hvor konkurrencen i år afholdes.
Det ukrainske ægtepar Vitalii Lirnyk og Iryna Shafinska er Eurovision-fans og er rejst til Torino i Italien, hvor konkurrencen i år afholdes. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Det er ikke bare for at heppe på Ukraines deltager, Kalush Orchestra, der stiller op med sangen "Stefania", at det ukrainske ægtepar Iryna Shafinska og Vitalii Lirnyk er taget til Torino i Italien, hvor det store europæiske melodigrandprix afholdes.

For selv om parret er store Eurovision-fans og medlemmer af den officielle ukrainske melodigrandprix-fanklub, så er det ikke konkurrencen, der fylder mest i deres bevidsthed.

Det er den krig, der lige nu foregår i deres hjemland, fortæller Iryna Shafinska, der til daglig er it-ingeniør og bor i New York med sin mand.

- Det gør fysisk ondt på mig, det der foregår i Ukraine. Da invasionen skete, kunne jeg slet ikke holde sammen på mig selv. Jeg måtte tage fri fra arbejde, for jeg kunne slet ikke fungere. Det er ubærligt, siger Iryna Shafinska og lader tårerne få frit løb.

Sammen bruger ægteparret det europæiske melodigrandprix, der hvert år samler millioner af mennesker, som en platform.

- Vi prøver at skabe opmærksomhed og sprede budskabet om, hvad der sker i Ukraine, fortæller Iryna Shafinska, der er vokset op i Poltava i det østlige Ukraine.

I Ukraine er Eurovision en stor begivenhed. Landet har deltaget i den europæiske musikkonkurrence siden 2003 og vundet to gange.

Fra pressecenteret, hvor 500 akkrediterede journalister arbejder, mens konkurrencen afholdes, sidder ægteparret og livestreamer hjem til de krigsramte ukrainere.

- Vi fortæller om alt det, der sker under Eurovision. Ind imellem lyder luftalarmerne, og så må de løbe i beskyttelsesrum. Det er blevet normalt for dem. Men det burde det ikke være, siger Iryna Shafinska.

Normalt er presserummet fyldt med ukrainske journalister, der dækker begivenheden. I år har de vigtigere ting at tage sig til.

Så Iriny Shafinska og Vitalii Lirnyk agerer freelancere og rapporterer hjem til ukrainerne - både via deres egen livestreamkanal og for den nationale ukrainske tv-station 1+1.

Begge mærker de, at interessen for Ukraine er stor.

- Det betyder meget for os. Eurovision blev jo skabt som en konkurrence, der skulle forene Europa efter en krig. Jeg er rigtig glad for, at Europa samler sig igen - og nu rundt om Ukraine, siger Vitalii Lirnyk.

Landet er storfavorit hos bookmakerne til at snuppe sejren. Skulle det ske, er Vitalii Lirnyk ikke i tvivl om, at Ukraine vil være værtsland for konkurrencen næste år.

- Vi vil gøre alt for, at Kyiv og vores land igen bliver et trygt sted. Jeg tror på det. Vi er håbefulde, siger han.

/ritzau/