Umulig mission

Politisk thriller om en israelsk agents splittelse mellem privatliv og pligt løfter sig ikke

Ny thriller om agent fra Israel.
Ny thriller om agent fra Israel.

Denne roman kommer et stykke vej med at forklare de personlige dilemmaer i konflikten mellem israelere og palæstinensere, men som litteratur er den ikke vellykket.

Den begynder med, at en israelsk efterretningsagent sættes på en særpræget opgave. Under dække af at være forfatter in spe skal han tage kontakt til kvinden Dafna, der underviser i skrivekunst og også er jøde, men samtidig har en tæt personlig kontakt til en aldrende palæstinenser, Hani. Han bor i Gaza og har en eftersøgt søn, som efterretningstjenesten gerne vil have fat i.

Handlingen i bogen skrider hen imod tilfangetagelsen af Hanis søn, der skal finde sted i den cypriotiske by Limassol, deraf romanens titel.

Forfatteren Yishai Sarid er jurist, offentlig anklager og tidligere ansat i den israelske hær. Han kender derfor systemet indefra og har som alle andre israelere fulgt udviklingen fra årtusindskiftet, hvor fredsforhandlingerne var på deres højeste, til i dag, hvor den israelske mistro til palæstinenserne er dybt indlejret i flertallet, blandt andet som følge af bølgen af selvmordsattentater. Det er disse attentater, som romanens hovedperson arbejder med at forhindre, så den brede befolkning kan købe ind og gå i biografen i fred, som han siger et sted.

Romanen er altså skrevet med et israelsk perspektiv, men den er ingenlunde politisk eller propagandistisk. I en central scene, hvor hovedpersonen afhører et familiemedlem til en bombemand, der få minutter efter angriber Jerusalem, forstår vi som læsere konflikten både fra palæstinensernes og israelernes side.

Det er ingen ringe bedrift at skabe denne dobbelte sympati hos læseren, ligesom vi også føler med hovedpersonens gradvise eksistentielle opløsning i takt med, at arbejdet med at forhindre drab på jøder koster ham ægteskab og familieliv.

Men ellers er det småt med højdepunkter i romanen. Sproget er fladt og ufleksibelt, og handlingen er forudsigelig. Nuvel, en israelsk politisk thriller behøver ikke måle sig med de største jødiske ordekvilibristers værker, men det er synd at sige, at "Limassol" rummer overraskelser eller stor spænding.

bach@k.dk

Yishai Sarid: Limassol. Oversat af Hanne Friis. 240 sider. 299 kroner. Hr. Ferdinand.