Prøv avisen

Ungdomsøen vækkes til live

Mariann Libach Burup skal tilbringe et år som frivillig på Ungdomsøen. Foto: Joen Roest Kaaber/Free

Ungdomsøen vil åbne folks øjne for mulighederne på det gamle Middelgrundsfort. De starter på lørdag med en kombineret åbningsfest og endagsfestival på øen.

På lørdag er det en særlig dag på Øresund.

Efter flere års tilløb er der åbningsfest på Ungdomsøen. Det er det nye navn til Middelgrundsfortet, der i 2015 blev givet til Spejderbevægelsen.

En håndfuld organisationer har arbejdet på at renovere og ombygge øen, så den kan være et sted, hvor unge kan mødes, lære og eksperimentere.

Mariann Libach Burup på 20 år er en af de mange frivillige unge, der har arbejdet på at udvikle Ungdomsøen og med at arrangere lørdagens åbningsfest.

Her bliver det muligt for de første mange gæster at se Ungdomsøen med egne øjne.

Hvad handler åbningsdagen om?

- Formålet er at vise, at øen kan bruges til mange forskellige ting. Idéen er, at folk kommer ud og går rundt og oplever de forskellige muligheder: Det er alt fra parkour til at møde de unge naturformidlere til en fest med DJ. Og der er tre åbningsceremonier i løbet af dagen med taler og musik.

- Det er for at give en forsmag på og et indblik i, hvilke muligheder, der er, og forhåbentlig få nogle til at tænke: ”Det her er fedt, her kan jeg lave noget.” Vi vil gerne have, at folk forstår, at de selv kan byde ind i fremtiden.

Hvem regner I med at få som gæster til festen?

- Alle er velkomne. Selvfølgelig er unge mellem 15 og 25 år vores primære målgruppe, og dem håber vi at se rigtig mange af. Men bedsteforældre, børn og andre interesserede er også mere end velkomne. Der er plads til 1200 mennesker i løbet af dagen, og færgen sejler i pendulfart.

Hvad håber du, at gæsterne får ud af dagen?

- Jeg håber, at de ser mulighederne. Det der med, at der ligger en ø i Øresund, der er Ungdomsøen, det kan lyde lidt flyvsk. Men jeg håber, at folk - især unge mennesker - ser det og forstår, at vi mener det: At det også er deres ø, og der er åbent for, at de kan byde ind og bruge den.

Hvad er dit eget forhold til øen?

- Det er et fristed. Man står derude midt i det hele, afskåret fra land, og du tænker sådan set ikke så meget på, hvad der foregår derinde. Jeg skal bo herude i et år, og jeg tror ikke, jeg får to uger, der er ens, for der sker en masse, og vi får forhåbentlig travlt med at byde en masse gæster velkommen.

Hvordan tror du, du vil se tilbage på øen om nogle år?

- Jeg vil helt sikkert kigge tilbage med glæde og tænke, at jeg var med til at starte det. Vi skriver jo danmarkshistorie på et stykke danmarkshistorie. Man har taget et gammelt fort og vendt det om til, at det nu skal være ungdommens, og de skal have lov til at bruge den, som de vil. Det er noget af det, jeg synes, er allermest fascinerende ved øen.

/ritzau/