Prøv avisen

Se billederne: Brasiliens uvurderlige historie forvandlet til aske

Det er det vigtigste museum i Latinamerika. Alt er ødelagt. Vores arbejde, vores liv lå derinde, siger Marco Aurelio Caldas, der har arbejdet i knap et årti på nationalmuseet i Rio de Janeiro, hvor der søndag udbrød brand. Foto: Ricardo Moraes/Ritzau Scanpix

Nationalmuseet i Rio de Janeiro i Brasilien, det største i Latinamerika, frygter at have mistet millioner af historiske genstande i omfattende brand

Mørket havde lagt sig over Rio de Janeiro, da katastrofen mandag dansk tid indtraf på Brasiliens nationalmuseum.

Flammer malede museets menneskehøje vinduer orange, og på lang afstand kunne indbyggerne i storbyen ane ildens skær og den medfølgende sky af røg.

Her, et stenkast fra det verdenskendte fodboldstadion Maracanã, indkapslede ilden ved 19.30-tiden lokal tid den historiske bygning og dens lige så historiske indhold. De næste timer var branden ikke til at få under kontrol, og mandag kæmpede brandfolk fortsat med at få bugt med ilden.

"Tragisk", "katastrofalt" og "forfærdeligt" er nogle er de ord, historikere og kulturinteresserede bruger om branden.

Museet er det største i hele Latinamerika med over 20 millioner genstande. Det er ifølge lokale medier ikke et spørgsmål om, hvorvidt nogle af tingene er blevet ødelagt, men snarere om det har været muligt at redde andet end nogle småting ud fra flammehavet.

Marco Aurelio Caldas har i knap et årti arbejdet på det 200 år gamle museum, og han skyndte sig derhen, da han hørte om branden.

- Det er det vigtigste museum i Latinamerika. Alt er ødelagt. Vores arbejde, vores liv lå derinde, siger Caldas til nyhedsbureauet Agencia Brasil ifølge CNN.

Andre ansatte på museet samt forskere og akademikere var sent søndag og tidligt mandag til stede ved bygningen. Mange af dem havde tårer i øjnene.

Det er blandt andet tanken om, at verdensdelens ældste skelet - 11.500 år gamle "Luzia" - er blevet forvandlet til aske, der får de store følelser frem.

Nationalmuseet er også kendt for at huse en mere end fem ton tung meteorit, der blev fundet i 1784 i Brasilien. Gæster havde desuden mulighed for at se mumier, insekter, ældgamle fossiler samt en lang række kulturhistoriske genstande fra Egypten, Grækenland og Italien.

- 200 års arbejde, forskning og viden er gået tabt, skrev Brasiliens præsident, Michel Temer, søndag på Twitter og kaldte det "en sørgelig dag for alle brasilianere" og betegnede tabet som "uvurderligt".

Årsagen til branden var mandag ikke kendt, men flere ansatte på museet peger på, at det i hvert fald ikke har hjulpet med at stoppe ilden, at der i flere år har været mangel på penge - blandt andet til at renovere de gamle bygninger.

Dermed bliver branden ifølge BBC's korrespondent i Sydamerika et symbol på de generelle økonomiske problemer i Rio og resten af Brasilien.

- Det er ikke bare brasiliansk historie, der går op i røg. Mange ser dette som en metafor for byen - og for landet som helhed, lyder det.

Ingen mennesker er kommet noget til i branden.

/ritzau/

De brasilianske brændmyndigheder kæmpede vedholdende med at slukke branden i Brasiliens nationalmuseum i Rio de Janeiro, som fandt sted natten til mandag dansk tid. Efter fem timer havde de kontrol over flammerne, men det tog endnu længere tid at slukke branden fuldstændigt. Foto: Carl de Souza/Ritzau Scanpix
Det lykkedes at redde få genstande ud under branden på Brasiliens nationalmuseum. Museet husede genstande fra Egypten, græsk-romersk kunst og nogle af de første fossiler noglesinde fundet i Brasilien. Foto: Richardo Moraes/Ritzau Scanpix
Museets ansatte er tydeligt berørte ved synet af deres nedbrændte arbejdsplads. Foto: Pilar Olivares/Ritzau Scanpix
Studerende og museets ansatte protesterede dagen derpå uden for museumsbygningen. Følelserne gik højt under diskussionerne om, hvem der har ansvaret for tabet af store dele af Latinamerikas største arkiv af historiske genstande og dokumenter. Foto: Silvia Izquierdo/Ritzau Scanpix
Luftfotoet afslører, hvordan flammerne har opslugt hundredevis af museets værelser, så kun murene står tilbage. Foto: Mauro Pimentel
Røgen hang stadig over bygningen dagen efter nattens dramatiske hændelse. Foto: Mauro Pimentel/Ritzau Scanpix
De meterhøje flammer kunne ses på lang afstand. Årsagen til branden er i følge lokale medier endnu ukendt. Foto: STR/Ritzau Scanpix
Den aksefarvede meteorit går næsten i ét med de nedbrændte omgivelser, selvom den er en af de få museumsgenstande, der har overlevet branden. Foto: Silvia Izquierdo/Ritzau Scanpix