Uvurderlige skagensmalerier skal sikres

En tiltrængt udvidelse og renovering af Skagens Museum skal sikre museets uerstattelige kunstsamling

Skagens Museum skal udvides og renoveres for 70 millioner kroner for at sikre de kendte og populære billeder af Skagensmalerne for eftertiden.

Derfor har Frederikshavn Kommune netop sendt fire forskellige udvidelsesforslag i en foroffentlighedsfase, som kickstartes med borgermøde 31. januar.

Renoverings- og udvidelsesplaner har været på tegnebrættet siden 2009. Da blev museet kvalitetsvurderet af Kulturarvsstyrelsen og pålagt at gøre noget ved de alt for utidssvarende og trange magasin- og udstillingsforhold.

- Samlingen er vokset, og kravene til de bevarings- og klimamæssige forhold opgraderes konstant. I den proces kan bygningerne ikke længere følge med, siger Skagens Museums direktør, Lisette Vind Ebbesen og fortsætter:

- Vi har længe været bevidste om disse behov, og på grund af kunstsamlingens store nationale værdi kan vi simpelthen ikke udsætte det længere. Det er en del af landets kulturarv, der reelt er på spil, siger Lisette Vind Ebbesen.

Blandt andet museets personale- og administrationslokaler trænger også til fornyelse og indtænkes således i projektet. Det er dog en kompliceret sag.

For kunsten tåler ikke dagslys, mens der ved personalefaciliteterne kræves masse af lys. Samtidig skal byggeriet indpasses i den berømte Skagens arkitektur i øvrigt.

Et tidligere udvidelsesforslag blev droppet af Frederikshavn Kommune, som mente, at tilbygningen var alt for stor og kompakt.

Skagens Museum er landets sjette største kunstmuseum med 30 ansatte og tiltrækker årligt 100.000-150.000 gæster. I år ventes endnu flere, når museet fra maj viser den største Krøyer-udstillingen nogensinde med lånte værker fra en række lande.

Af de 70 millioner kroner kommer Frederikshavn med de fem. De resterende midler skal finansieres via sponsor- og fondsmidler.