Hvordan lever man som familie med al den teknologi? Ny bog rejser spørgsmål – og giver svar

Den amerikanske bog ”Den teknologibevidste familie” giver konkrete bud på, hvordan man lever med den digitale virkelighed, uden den bliver herre, men forbliver en god tjener

”Ilden er en god tjener, men en streng herre”, lyder et gammelt ordsprog om ildens vigtighed som varmekilde og dens farlighed som brandkilde. Det samme ordsprog kunne man bruge om nettets produkter. Der kommer en lethed med deres brug og en farlighed ved, at teknologien kan tage over, skriver Kristeligt Dagblads anmelder.
”Ilden er en god tjener, men en streng herre”, lyder et gammelt ordsprog om ildens vigtighed som varmekilde og dens farlighed som brandkilde. Det samme ordsprog kunne man bruge om nettets produkter. Der kommer en lethed med deres brug og en farlighed ved, at teknologien kan tage over, skriver Kristeligt Dagblads anmelder. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

En bedstefar sagde til mig for nylig: ”Det er ingen sag at passe børnebørnlængere. De har hver deres iPad – så er den eftermiddag gået!”

Den teknologiske revolution er over os. Det er ikke mange årtier siden, at internettet fik sin begyndelse. I 1981 var der 213 computere, der var koblet sammen i et netværk. 10 år efter var der 300.000 computere. I 2007 havde 91 procent af danskerne adgang til internettets utrolige mængde af kommunikation, information, billeder og spil. Det har ændret vores liv på mange måder

Der er sket en revolution. Den digitale virkelighed er over os. Facebook, Instagram, Twitter, Tiktok, og hvad de alle sammen hedder, optager vores tid, ja, stjæler vores tid, vil nogle sige. Vi kan ikke undvære vore smartphones. Man kan føle sig helt nøgen uden.

”Ilden er en god tjener, men en streng herre”, lyder et gammelt ordsprog om ildens vigtighed som varmekilde og dens farlighed som brandkilde. Det samme ordsprog kunne man bruge om nettets produkter. Der kommer en lethed med deres brug og en farlighed ved, at teknologien kan tage over.

Det handler den amerikanske bog ”Den teknologibevidste familie” af Andy Crouch om. Når jeg skriver den amerikanske bog, så er det, fordi det er så tydeligt, at den afspejler en amerikansk families hverdag, men der er også mange genkendelige træk af en dansk hverdag.

Hvordan får vi en familie til at fungere med al den teknologi, og hvad vil vi med familien i den nye virkelighed? Hvordan skal en bedstefar reagere, når børnebørnene bare sidder med deres maskiner og er i en helt anden verden? Hvordan skal travle forældre, der kun har et lille antal timer med deres børn, agere med det digitale univers?

Alt dette handler bogen om. Den er skrevet ud fra en kristen vinkel med det klare syn, at den nye virkelighed skal have sin rette plads. Den skal være tjener, ikke herre. Andy Crouch vil have teknologien til at hjælpe os til visdom og mod til dagene. Det er en høj ambition, kan man mene, men der er noget befriende over bogen. Den tør tage et synspunkt og sige, at vores hjem skal være det sted, hvor det bedste i vores liv sker. Det er ikke en maskinstormer-bog. Man skal ikke leve uden, men man skal foretage nogle radikale valg for, at den nye teknologi ikke skal overtage vort liv.

Andy Crouch har kone og to teenagebørn, venner, godt job (forfatter og musiker), går regelmæssigt i kirke og virker glad for sit liv i det østlige USA. I familien har de taget nogle valg. Han giver 10 råd, der skal sætte teknologien på dens rette plads.

Det første råd handler om, hvad man vil som familie. Hvilke værdier er de bærende? Her kommer visdom ind. Det er ikke det samme som oplysning og data. Det kan fås ved hjælp af en smartphone, men visdom fås i samspil med noget andet. Det hænger sammen med personlighed og livserfaring. Her kunne bedstefar komme ind i billedet.

Familien Crouch slukker for al elektronisk udstyr én time om dagen, én dag om ugen, én uge om året. Samtidig tænder de for familiens nærvær. Al elektronisk udstyr går i seng, før de gør. Altså ingen tændte maskiner i soveværelset. Det havde de to teenagere i familien noget svært ved i starten, men opdagede visdommen i det.

Der er flere gode råd i bogen, som man kan stille sig forskelligt til. Det interessante er overvejelserne over den nye teknik. Hvordan stiller vi os for eksempel til, at porno fylder så meget på nettet? Skal vores børn have adgang til alt?

Visdommen i bogen lægger sig tæt op af en kristen praksis, hvor lovsang, fælleskab, oplevelser og nærvær får plads.

Der er også tanker i bogen, der er mere amerikanske end danske, men det tager man gerne med. Bogen rejser nogle gode spørgsmål og giver nogle konkrete svar, som man kan tage stilling til. Den slutter med at sige, at vil du gerne være vis, så gå til gudstjeneste. Det er måske lige lovlig friskt ind i en dansk virkelighed, men hvorfor ikke?