Den romerske kejser Elagabal var transkønnet.
Det mener i hvert fald det engelske historiemuseum North Hertfordshire i byen Hertfordshire nord for London, der som museum er kendt for at rådføre sig hos den største lgbt-organisation i Europa, Stonewall.
Museet har derfor besluttet at ændre omtalen af kejseren, der overtog tronen som 14-årig i år 218 e.Kr. og sad på den indtil sin død i 222 e.Kr., til "hun”. Det skriver blandt andet The Daily Mail.
Beslutningen har museet blandt andet taget på baggrund af tekster fra en romersk historiker og senator ved navn Dio Cassius, der levede på samme tid som Elagabal. I teksterne beskriver historikeren ad flere omgange, hvordan Elagabal ønskede at være en kvinde.
Til The Telegraph uddyber et af bestyrelsesmedlemmerne ved museet Keith Hoskins beslutningen:
"Elagabal foretrak uden tvivl pronomenet 'hun’, og af den grund er det noget, vi gerne vil afspejle, når vi diskuterer hende i nutiden.”
Men ifølge kirkehistoriker ved Aarhus Universitet Jakob Engberg skal man være forsigtig med at drage så skarpe konklusioner om Elagabals køn, for historierne kommer ikke fra en særlig pålidelig kilde.
"Dio Cassius var meget fjendtlig over for Elagabal. Han foragtede ham dybt og gjorde alt, hvad han kunne for at sværte hans eftermæle,” siger han.
Dio Cassius brød sig blandt andet ikke om kejseren, fordi Elagabal, der oprindeligt var fra det, der i dag er Syrien, forsøgte at tvinge det romerske senat til at dyrke den syriske gud, som Elagabal i eftertiden er blevet opkaldt efter. Det gjorde han blandt andet ved at hænge et maleri af den syriske gud op over alteret for sejrsgudinden Victoria, som senatorerne — og herunder også Dio Cassius — ofrede til før alle møder i senatet.
Derfor fortalte Dio Cassius historier om Elagabal, der alle pegede i retning af, at han var stærkt styret af sine drifter og ikke var i stand til at tage fornuftige beslutninger. Og nogle af de fortællinger kan godt lyde, som om Elegabal var transkønnet, siger Jakob Engberg.
"Dio Cassius hævdede blandt andet, at Elagabal i forbindelse med at blive omskåret spurgte nogle kirurger, om de kunne skære hans kønsdele af og i stedet give ham en vagina. Derudover fortalte han, at Elagabal havde seksuelle forhold til flere mænd, og at han bad én af dem kalde sig 'sin elskerinde’, 'sin kone’ og 'dronning’,” siger han.
Det er dog ikke kun Dio Cassius’ beskrivelser af kejseren, der har fået museet i England til at træffe beslutningen om at bruge pronomenet "hun", men også historiske beskrivelser af, at Elagabal gik med makeup og smykker og pyntede sig i farverige klæder.
"De fortællinger kommer fra en lidt mindre tendentiøs kilde, historikeren Herodion. Og med nutidens øjne kan det godt læses, som om Elagabal var transkønnet. Men i virkeligheden brugte Herodion beskrivelserne af Elagabals udsmykning til at fremstille ham som østlig og fremmedartet, fordi han kom fra Syrien,” siger Jakob Engberg.
Jakob Engberg fortæller, at der også er fortællinger om Elagabal, der fremstiller ham med en kraftig seksualdrift rettet mod kvinder. Han nåede blandt andet inden sin død som 18-årig at være gift med fire forskellige kvinder, hvoraf den ene var en vestalinde, som var en romersk præstinde, der skulle holde sig fra al seksuel aktivitet. Elagabal begrundede sit forhold med, at "han ikke kunne holde fingrene fra hende".
"Når det lige præcis er beskrivelser af hans seksuelle adfærd, som Dio Cassius har brugt til at sværte hans eftermæle, er det nok alligevel delvist, fordi der har været noget om snakken. Men i stedet for i dag at beskrive det, som om Dio Cassius fremstillede ham som transkønnet, giver det nok mere mening at sige, at han blev fremstillet som hyperseksuel i alle retninger,” siger Jakob Engberg.
Udover beskrivelser af Elagabals kønslige omgang er kejseren også kendt for at have holdt vilde middage, hvor gæsterne blev forgiftet, og hvor løver og slanger blev sluppet løs. Han forestod ifølge Dio Cassius også menneskeofringer og tortur af små børn og befandt sig generelt meget i sine følelsers vold.
Derfor mener Jakob Engberg også, at man med nutidens briller skal være varsom med at bruge Elagabal som et eksempel på en transkønnet historisk person.