Prøv avisen

Vatikanet genåbner sit bibliotek

Til næste år genåbner Vatikanets bibliotek -- nu med digital adgang til gamle dokumenter og en ny historisk bog om biblioteket

Det var meget pludseligt, at Vatikanet i juli 2007 meddelte, at pavens bibliotek skulle lukkes og restaureres.

Dørene til et af de ældste biblioteker i verden åbnes dog igen til næste år, og "resultatet er blevet perfekt", annoncerer bibliotekets præfekt, monsignore Cesare Pasini i Vatikanets radio ifølge det katolske nyhedsbureau Zenit.

Det var tilsyneladende uforsvarligt at opbevare de 75.000 manuskripter og over en million bøger i det 550 år gamle bibliotek, hvis fundament nu er blevet renoveret.

De sidste par år er desuden blevet brugt til at gøre dele af det omfangsrige materiale i biblioteket tilgængeligt på internettet, hvor Vatikanet har oprettet et elektronisk katalog og fotografiske reproduktioner af dokumenter samt mønter og medaljer, som biblioteket har 300.000 af.

Den nye service imødekommer en løbende kritik af Vatikanet, der har gået på, at man har været alt for forsigtig med at give forskere adgang til de gamle dokumenter – hvilket fans af bogen "Engle og dæmoner" af Dan Brown måske kan genkende, idet bogens hovedperson Robert Langdon har sit besvær med at få fingrene i bøger om det hemmelige broderskab Illuminati, De Oplyste.

Den forrige pave, Johannes Paul II, fik dog udvidet adgangen til Vatikanets bibliotek, blandt andet dele af de hemmelige arkiver, som vedrører Tyskland i perioden 1922-1939, som forskere i 2002 fik adgang til. Men særligt fortrolige dokumenter bliver dog stadig holdt skjult for offentligheden, da arkivet kun åbnes tilbage til 1922. Det gælder blandt andet Codex Vaticanus, som er den ældste kopi af Bibelen skrevet for cirka 1700 år siden, samt cirka 150.000 andre meget sjældne værker.

Det er til gengæld muligt at komme tæt på kejser Justinian samt officielle skrivelser fra Lucrezia Borgia til hendes far, som blev pave Alexander VI.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk