Vejen frem efter krigen var for Johanne Hansen tilgivelse

”Livsmod – En fortælling om Johanne Hansen”, om husholdningsskoleforstander og modstandskvinden af samme navn, serverer en klar morale i en ellers noget usikker bog

Højdepunktet i Elsebet Hansens bog ”Livsmod – En fortælling om Johanne Hansen” er beskrivelsen af dagene i en koncentrationslejr under Anden Verdenskrig, et sted udelukkende for kvinder, Ravensbrück, beliggende 70 kilometer nord øst for Berlin. 

Tidligt under krigen var Johanne Hansen (1890-1981) gået ind i modstandsarbejdet. 0g hun blev arresteret i forbindelse med optrævlingen af den gruppe, hun var medlem af – deporteredes til Ravensbrük i oktober 1944 og vendte i maj 1945 hjem med ”De Hvide Busser”.

Johanne Hansen, en fjern slægtning af bogens forfatter, voksede op i et grundtvigiansk og nationalt hjem på Fyn. Hun betegnes som en uselvisk ildsjæl og pioner – en karakteristik, som bogen underbygger. Portrættet af hende er dog først og fremmest en hyldest med de begrænsninger, som dette indebærer. 

I 1927 købte hun Als Husholdningsskole i Vollerup i Sønderborg og lagde i sit virke dér vægt ikke alene på praktiske færdigheder, men også åndelige værdier. Dette kom blandt andet til udtryk i form af daglige andagter for medarbejdere og elever. Endvidere oprettede hun landets første vandrerhjem – og var medstifter af partiet Dansk Samling.

Elsebet Hansen har tydeligvis ikke haft problemer med at indsamle stof til sin bog. Derimod har hun haft problemer med at redigere det. Meget af det har Johanne Hansen selv skrevet – således skildringerne fra koncentrationslejren. Dele af kronikker og taler indgår også. Helheden virker temmelig rodet. En i sig selv hvilende helhed er der ikke kommet ud af materialet.

Det, der står tilbage efter læsningen, er som antydet dels den konkrete skildring af dagligdagen i Ravensbrück, dels den morale, som Johanne Hansen udledte af sine erfaringer. Hun forlod ikke lejren som et desillusioneret og knækket menneske. Tværtimod. For selv i ”Dødens og Livets Kælder” oplevede hun ”en medmenneskelighed, et storsind hos mennesker, et kammeratskab, noget vi til daglig ikke aner, at mennesker sidder inde med”.

Vejen frem efter krigen var for Johanne Hansen tilgivelse. Med den skulle også freden vindes. Netop det står tilbage som den klare morale, i hvad der ellers er en noget usikker bog.

Elsebet Hansen: Livsmod – En fortælling om Johanne Hansen. 278 sider. Kroner 249,95. Trykværket.