Vejen til forlagssucces er brolagt med tænkepauser

Aarhus Universitetsforlags bøger om ”Tro”, ”Håb” og ”Kærlighed” har været med til at sikre succesen for små bøger om store emner. Anmelderne har været begejstrede for ”Tænkepause”-bøgerne, der nu har rundet en million eksemplarer

Der er noget, der peger på, at pausen så småt er ved at blive udfaset. At vi ganske enkelt ikke holder den længere, fordi vi hele tiden er beskæftiget med noget andet. Mestendels online. Men der er (heldigvis) også noget, der peger i en anden retning – at pausen såvel som eftertænksomheden og den traditionelle analoge bog ikke er helt på retur, nemlig serien ”Tænkepauser” fra Aarhus Universitetsforlag. Den har netop rundet en million trykte eksemplarer.

Siden september 2012 er der hver måned, bortset fra juli og august, udkommet en lille 60-siders præcis og populært formidlet bog om et specifikt videnskabeligt emne. Det er altid en forsker fra Aarhus Universitet, der står som forfatter, og serien er blevet rost for sin evne til at slå bro mellem den lukkede forskningsverden og den helt almindelige, som de fleste folk færdes i – og for at krydre de tunge teorier med eksempler fra popduoen Nik og Jays kærlighedssange til cykelikonet Lance Armstrongs barberede ben.

I en artikel her i avisen mente filosoffen Anders Fogh Jensen tidligere på året, at det er forudsigeligt, at forlagene satser på at gøre bøger med videnskabeligt indhold korte og letlæste, og at deres succes skyldes, at mange har et reelt ønske om at opsøge litteratur, der efterlader dem med flere tanker i hovedet end en kriminalroman: ”Vi lever i en urolig kultur, hvor alting er speedet op. De færreste af os har tålmodighed til at sidde med 200-300 sider. Vi vil gerne have det hele serveret lidt hurtigt og uden modstand (…) Vi er kommet væk fra det, filosoffen Hegel kaldte begrebet anstrengelse. Vi vil helst læse tekst, der er skrevet i dagligdags sprog, som vi umiddelbart kan forstå.”

Og det må siges at være lykkedes for ”Tænkepauserne”, som adjektiverne væsentlig, tankevækkende og vellykket synes at klæbe til. Således gav Rune Engelbreth Larsen fem hjerter i Politiken til den første bog i serien, Hans-Jørgen Schanz’ ”Frihed”, og skrev blandt andet: ”Det er almendannelse på højt niveau, men forklaret så den forudsætningsløse læser kan være med. En vanskelig opgave, løst med overskud og vid – og så har forfatteren vingefang nok til både at være underholdende og få nogle nådesløse sværdslag ind i den aktuelle debat om neoliberalismes frihedsforståelse. En velvalgt og vellykket åbning på Aarhus Universitetsforlags nye pamfletserie, ’Tænkepauser’, et sjældent visionært oplysningsprojekt for folket. Intet mindre.”

Også Asger Brandt i Kristeligt Dagblad var begejstret, da serien blev lanceret: ”Det mest bemærkelsesværdige er, hvor godt bogen helt rent rammer den tone, der synes som skabt til denne særlige genre: Her gås der frisk til sagen. Der er ingen unødvendige forbehold. Der tales hverken ned til folket eller op til akademiet. Der tales simpelthen bare lige ud af posen, bramfrit, kompetent og engagerende.”

”Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.” Sådan afslutter Paulus det kapitel af Første Korintherbrev, som er blevet kaldt Kærlighedens Højsang, og det er da også Anne Marie Pahuus’ lille bog om ”Kærlighed”, der med sine næsten 30.000 solgte eksemplarer er seriens mest populære. Da den udkom i 2014, skrev Henrik Dahl i Weekendavisen: ”Lad os til en afslutning samle op på, hvad det i grunden er, der gør ikke alene Anne Marie Pahuus’ bind 14 om kærlighed, men hele serien ’Tænkepauser’, til så fremragende forskningsformidling, som den er. For det første gør den retoriske struktur teksten til en fortælling i stedet for en dødkedelig opremsning af navne og begreber. For det andet er den i enhver henseende enkel, hvad der er en lige så stor dyd, som det er en last at være overfladisk.”

”Kærlighed” fås i en sampak med Bertel Nygaards ”Håb”, som Birte Weiss i Weekendavisen kaldte ”fin forskningsformidling til unørdede, men nysgerrige sjæle” samt Peter Lodbergs ”Tro”, som denne signatur her i avisen kaldte ”en omgang imponerende formidling, der burde eliminere enhver form for ekspertlede”, og ved man ikke, hvad man skal forære væk i anledningen af den tilstundende højtid, kunne en tredobbelt tænkepause om tro, håb og kærlighed måske være et bud.

Der er dog også andre runde tal at klistre på ”Tænkepauserne” end millionen, fortæller forlagschef på Aarhus Universitetsforlag Carsten Fenger-Grøndahl. Således har der været op mod 100 radiointerviews eller indslag med udgangspunkt i bøgerne og 1000 foredrag med seriens forfattere. Og netop de mange formidlingsaktiviteter omkring bøgerne har været medvirkende til deres succes, mener han og nævner blandt andet samarbejdet med Nørrebro Teater samt Løgumkloster Refugium og Krogerup Højskole.

Men selvom millionen er rundet, har forlaget ingen planer om at stoppe. For eksempel arbejder man på at eksportere ”Tænkepauserne”. Eller faktisk er man allerede godt i gang, da ”Tillid” og ”Korruption” allerede er udkommet på det kinesiske marked, mens ”Positiv psykologi” og ”Tillid” er oversat og udgivet på engelsk. Desuden er man i gang med at oversætte 15 titler til engelsk – og så fortsætter forlaget med de danske, hvor der i årets første tre måneder udkommer bøger om ”Sorg” (januar), ”Fiktion” (februar) og ”Lyd” (marts), mens titler som blandt andet ”Afrika”, ”Byen”, ”Data”, ”Helte”, ”Integration”, ”Kreativitet”, ”Lobbyisme”, ”Medicin”, ”Nomader”, ”Omsorg”, ”Penge”, ”Skam”, ”Tilgivelse”, ”Vikinger” og ”Ære” er på vej i et format, som danskerne synes at have taget til sig i stor stil.

I ”Bogen i tiden” skriver vi hver fredag om mediekritikkens modtagelse af en væsentlig, aktuel bog eller om en debat, som en eller flere bøger har rejst.