Vennernes farvel til en stor kunstner

Sangeren og sangskriveren Flemming Bamse Jørgensen blev mandag aften mindet ved en stor og følelsesladet koncert i Aarhus. I hans tekstunivers præciseres en dansk sekulariseret form for kristendom, som mange kan identificere sig med, mener præst

Der blev grædt, men også grinet og klappet, da sangeren Flemming Bamse Jørgensen blev mindet ved en koncert i Aarhus mandag aften. Næst efter teologien er musikken nemlig den kraft, der stærkest kan berolige og opmuntre mennesker, påpeger sognepræst Per Vibskov Nielsen.
Der blev grædt, men også grinet og klappet, da sangeren Flemming Bamse Jørgensen blev mindet ved en koncert i Aarhus mandag aften. Næst efter teologien er musikken nemlig den kraft, der stærkest kan berolige og opmuntre mennesker, påpeger sognepræst Per Vibskov Nielsen. . Foto: Axel Schütt.

I 37 år har orkestret Bamses Venner kørt de danske landeveje tynde, og utallige er de haller, hvor de i årenes løb har spillet op til dans. For mange mennesker har Bamses karakteristiske sangstemme været lydtæppe til det første kys med ham eller hende, der skulle vise sig at blive den eneste ene, og deri skal en del af forklaringen på hans store popularitet sandsynligvis findes. Han var folkelig i ordets allermest positive betydning, og derfor blev rigtig mange mennesker ramt i hjertekulen, da de fik meddelelsen om hans død den 1. januar i år.

MINDET:Se de mange lys for Flemming Bamse Jørgensen

Begravelsen af den på alle måder store kunstner foregik med familien og de nærmeste venner, men mandag aften i denne uge fik 4600 af de mange fans lejlighed til at sige deres farvel til Bamse, der samme dag ville være fyldt 64 år. Med tårer, klapsalver og tændte lightere fik de i to timer den aarhusianske NRGI sportsarena til at fremstå som et næsten spirituelt rum, hvor der var plads til sorg, men i høj grad også til glæde og taknemmelighed.

"Jeg var 17 år, da jeg første gang hørte Bamse synge 'Vimmersvej', og han har fulgt mig siden. Da jeg hørte om hans død, kunne jeg bare slet ikke holde det ud, men det hjælper at være her i dag. Jeg er meget rørt, men det er på den gode måde," siger Lise Lotte Hovgaard fra Aarhus og giver sin mands hånd et ekstra klem, mens hun lader tårerne få frit løb ned ad kinderne og sender de to voksne døtre et kærligt blik.

Pia Madsen, der har taget turen fra Tønder for at opleve mindekoncerten, dansede for 30 år siden til Bamses Venner på Låsby Kro og ved den årlige byfest i Galten. Mens de sidste toner fra Allstars-koret, der slutter koncerten, dør hen, sidder hun stille og fordøjer oplevelsen. Især Stig Rossen, der leverede et potpourri af Bamses mest kendte sange akkompagneret af orkestret Bamses Venner, gjorde indtryk.

"Han ramte helt rigtigt, og så alligevel ikke... Jeg tror aldrig, vi får en som Bamse igen. Han var helt speciel, fordi han kunne favne alle generationer. Det gør mig sørgmodig, at han er væk," siger Pia Madsen, der overværede koncerten sammen med to af sine søskende.

Kim Larsen indledte koncerten, stående alene med sin guitar, med nummeret "This is my life", som han har indspillet sammen med Flemming Bamse Jørgensen. Herefter fulgte blandt andre Søs Fenger, Jacob Haugaard, Peter Belli, Lis Sørensen, Anders Blichfeldt og Lars Lilholt – alle med sange, som Bamse selv har sunget. Det hele blev kædet sammen af en sniksnakkende Jørgen de Mylius, der indimellem glemte, at det ikke var ham, denne aften handlede om. Men det fortonede sig, da Bamses Allstars-kor, kendt fra en række udsendelser på TV 2, leverede slutnummeret, "Tak for i dag", og et af kormedlemmerne trådte frem og sagde "Flemming bor i vore hjerter, og han vil aldrig blive glemt – ære være hans minde."

"Bamse var en stor personlighed, og hans musik fyldte meget hos mange mennesker. En mindekoncert er et udtryk for en stor taknemmelighed og et savn samt en måde at fastholde mindet om ham på. Det er rigtigt fint, synes jeg," siger Kjeld Holm, biskop i Aarhus Stift. Han kunne ikke selv være til stede ved mindekoncerten, men det var ham, der begravede Bamse i begyndelsen af januar.

Flemming Bamse Jørgensen er ikke den første kunstner, der efter sin død er blevet mindet med en koncert, og han bliver sandsynligvis heller ikke den sidste. Vi har nemlig brug for den form for et ritualiseret farvel, når kunstnere, vi føler os tæt på, går bort. Det mener Per Vibskov Nielsen, der er sognepræst i Store Heddinge.

"Martin Luther har sagt, at næst efter teologien er musikken den kraft, der stærkest kan berolige og opmuntre mennesker. Vi bliver følelsesmæssigt påvirket af musik, og der er ingen tvivl om, at Bamse i den grad formåede at blive folkets stemme. Mange af hans fans føler sig givetvis som pårørende til ham, selvom han ikke kendte dem, og har derfor brug for at mindes ham," siger han.

Han bruger selv aktivt populærmusik i forbindelse med kirkelige handlinger og har også efter Bamses død nytårsnat taget nogle af den kendte sangers tekster med i sine prædikener.

"I sangen 'I en lille båd, der gynger' synger Bamse blandt andet: 'Jeg kan ikke gå på vandet, men jeg kan så meget andet', og det er jo kristendommens helt grundlæggende budskab. Der er kun én, der kunne gå på vandet, men alle vi andre kan føle os frie og glæde os over vores jævne, muntre liv på jord. Dermed præciserer Bamse en dansk sekulariseret form for kristendom, som rigtigt mange mennesker kan identificere sig med."

Det at samles ved en mindekoncert er en form for kult, og derved er det også en religiøs ytring, mener Per Vibskov Nielsen.

Den tolkning afviser biskop Kjeld Holm imidlertid. Han mener ikke, der er noget som helst religiøst forbundet med at mindes Bamse med en koncert.

"Foruden at være et af de mest usnobbede mennesker, jeg har kendt, var Bamse også et menneske, der ikke ville blande det religiøse sammen med det kunstneriske, så det ville han have været meget utilpas ved," siger han.

Om Flemming Bamse Jørgensen var tilpas med det, der foregik denne mandag aften i hans hjemby, Aarhus, får vi naturligvis aldrig svar på, men en af hans trofaste fans, Mona Pedersen fra Haslev, var efter koncerten ikke i tvivl:

"Alle var her med hjertet, og det var lige i Bamses ånd," sagde hun.

washuus@k.dk