Flemming Møldrup: Verden bliver større for den, der læser

Værten for DR K’s litteraturprogram ”Vild med bøger”, Flemming Møldrup, ser det ikke som noget problem, at han ikke selv er litterat. Han vil gerne agere som den almindelige læser, der stiller forfattere nysgerrige spørgsmål

Vi har tænkt os at tage litteraturen meget seriøst, og det håber jeg, seerne vil opdage, siger Flemming Møldrup om programmet ”Vild med bøger”, der har premiere på DR K i næste uge. –
Vi har tænkt os at tage litteraturen meget seriøst, og det håber jeg, seerne vil opdage, siger Flemming Møldrup om programmet ”Vild med bøger”, der har premiere på DR K i næste uge. – . Foto: Anders Rye Skjoldjensen/ritzau.

Litteraturen har i flere år levet en temmelig usynlig tilværelse på fjernsynsdelen af Danmarks Radio. Det ændres der på fra i næste uge, hvor programmet ”Vild med bøger” har premiere.

Programmets vært, Flemming Møldrup, vil af mange være kendt som den ene af de to livsstilseksperter i DR 1-programmet ”Kender du typen”. I det nye program er han ikke ekspert, men snarere typen på en almindelig, interesseret læser, der gerne stiller nysgerrige spørgsmål.

”Jeg er en begejstret læser af både skønlitteratur og faglitteratur, og elsker den måde, verden bliver større på for den, der læser,” siger han.

Flemming Møldrup er vokset op sammen med sin mor og lillesøster og siger om sit hjem, at der hverken var klaver eller fyldte bogreoler. Nogle bøger stod der dog på hylden, og den første rigtige læseoplevelse fik han som 11-12-årig, da han i ren kedsomhed en lørdag formiddag undersøgte stuens reol.

”Min mor var medlem af en bogklub, og på reolen stod månedens bøger på rad og række. Jeg faldt over Hemmingways ’Den gamle mand og havet’, sikkert fordi den havde en pæn ryg,” husker han.

Resten af lørdagen sad han på sit værelse og læste og læste. Det faldt hans mor og især mormoren så meget for brystet, at de advarede ham mod at ødelægge sine øjne.

”Jeg husker ikke bogen, men mest situationen. Jeg følte mig klar til at læse en voksenbog, men gjorde det nok mest for at få min mors anerkendelse. Min litteraturinteresse prellede dog af på hende, og hun var mest af alt bekymret for mit syn. Senere har jeg fundet ud af, at bogens indhold ramte noget i mig. Det samme oplevede jeg, da jeg senere læste Albert Camus’ ”Den fremmede”. Det var noget med at genkende en stemning af melankoli og ensomhed,” siger Flemming Møldrup.

Hans litteraturinteresse blev dog først for alvor vakt, da han i 14-15-årsalderen opdagede Michael Strunges digtning. Det var hans dansk-lærer på Jellebakkeskolen i det nordlige Aarhus, der satte ham i gang med det forfatterskab.

”Jeg var træt af at gå i skole og gennemlevede i den periode et slags postpunk-oprør. Jeg lå på min skibsbriks hver dag og læste Michael Strunges digte, og det forandrede langsomt min verden. Jeg nåede lige at opdage ham, inden han begik selvmord. Strunge fik mig til at læse, sådan for alvor, og også til at skrive digte. Siden har jeg læst virkelig meget og gør det stadig. Jeg skriver også og er lige nu i gang med flere udkast til børnebøger,” siger Flemming Møldrup.

I det nye program ”Vild med bøger” vil en aktuel dansk forfatter hver uge blive inviteret i studiet sammen med en kendt læser. I den første udgave, som sendes den 3. oktober, er det forfatteren Tom Buk-Swienty, der er aktuel med romanen ”Det ensomme hjerte”, og politikeren Naser Khader.

Flemming Møldrups rolle er hverken at være anmelder eller kritiker i det hele taget, og han ser det ikke som noget problem, at han ikke selv er litterat, men børnebogsforfatter.

”Vi er en hel redaktion, der har tænkt os at tage litteraturen meget seriøst, og det håber jeg, at seerne vil opdage. Jeg anser mig selv som en, der er glad for at læse bøger, og som også er god til at læse dem. Der er lige så mange læsninger af en bog, som der er læsere, og det er min fornemmeste opgave at give læserne mulighed for at møde forfattere og andre læsere, der kan øge deres glæde ved litteratur,” siger han.

Hvad læser du selv lige nu?

”Jeg læser en masse faglitteratur, fordi jeg arbejder med et par nye idéer til børnebøger, men derudover prøver jeg at holde mig ajour med den nyere skønlitteratur. Min seneste store læseoplevelse har været Hanya Yanagiharas ”Et lille liv”.