Verden over arbejdes der på at redde ukrainsk kulturarv: Et bibliotek er mere magtfuldt end Putins kampfly

Krigen i Ukraine går også ud over landets fælles hukommelse i form af kulturarven. Vigtige værker forsøges bragt i sikkerhed, og museumsfolk verden over kaldes til at hjælpe

I ukrainske Lviv forbereder de sig på krigen, og i flere kirker gemmes værdifuld kulturarv væk for at undgå beskadigelse. Her i byens armensk-ortodokse kirke. . Foto: Global Media Group/SIPA/Ritzau Scanpix.
I ukrainske Lviv forbereder de sig på krigen, og i flere kirker gemmes værdifuld kulturarv væk for at undgå beskadigelse. Her i byens armensk-ortodokse kirke. . Foto: Global Media Group/SIPA/Ritzau Scanpix.

Det smukke forskningsbibliotek tilknyttet Ivan Franko National-universitetet i Lviv i det vestlige Ukraine er hjem for mere end 3,5 millioner værker og dokumenter. Heriblandt et manuskript af Ciceros retoriske skrifter fra 1200-tallet, liturgiske tekster fra 1400-tallet, jødiske toraer fra middelalderen, nodeark til værker for lut fra 1700-tallet. Samt en dagbog fra en ukrainsk officer, der kæmpede under Første Verdenskrig.

"Vi har værker på 147 sprog og dialekter," fortæller forskningsbibliotekets direktør Vasyl Kmet til magasinet The Economist.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Lviv ligger i det vestligste Ukraine, der endnu ikke er hårdt ramt af krigen og de russiske angreb. Så samtidig med, at der passes på de vigtige værker fra udlandet, danner biblioteket for tiden ramme om et forsøg på at beskytte ukrainernes fælles hukommelse, idét vigtige værker fra krigszonerne er bragt hertil.

Et center til beskyttelse af ukrainsk kulturarv, The Center to Rescue Ukraine's Cultural Heritage, er oprettet i bibliotekets bygninger, og på centerets Facebook-side kan man dagligt følge arbejdet med at tage imod vigtige genstande: bøger, malerier, ja selv statuer er blevet fjernet fra udsatte positioner og bragt i sikkerhed.

På centerets Facebook-side takkes også for støtte i form af donerede materialer til at beskytte og opbevare genstandene bedst muligt. Tidligere på måneden efterlyste centeret en række materialer til netop dette: mineraluld, bobleplast, monteringsskum, papkasser og tape.

Den internationale museumsorganisation ICOM opfordrer på deres hjemmeside medlemmerne til at donere hjælp til ukrainske museumskollege, og sammenligner arbejdet med at beskytte kulturarven i Ukraine med tidligere indsatser for at rødliste og beskytte kulturarv i krigsramte lande som Afghanistan og Yemen.

Der er dog allerede skatte, der er gået tabt: blandt andet er der vist billeder af flere ukrainske trækirker i brand. Trækirkerne er på Unescos liste over kulturel verdensarv.

Der er også indsatser for at bevare den digitaliserede arv: En frivillig forskergruppe under overskriften Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), stiftet af forskere ved blandt andet de amerikanske universiteter i Stanford, Californien, og Tufts, Massachussets, arbejder via digitale arkiver på at få sikret den viden, ukrainske museer og arkiver har oparbejdet.

I Ukraine holder Vasyl Kmet og kollegerne indtil videre stand på forskningsbiblioteket i Lviv:

"For mig er et bibliotek en slags hær. Et bibliotek kan skabe en intellektuel revolution. Et bibliotek er mere magtfuldt end Putins kampfly," siger han til The Economist.

Vil du modtage de seneste artikler per mail, når Kristeligt Dagblad har skrevet nyt om krigen i Ukraine? Så skriv dig op her.