Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Bog

Brinkmann og Guldager klæder hinanden i opgør med selvudvikling og lykkejagt

4 stjerner
Svend Brinkmann og Katrine Marie Guldager klæder hinanden godt: Guldager med sit afsæt i det personlige og i litteraturen, Brinkmann i det mere teoretiske, det filosofiske, psykologiske eller antropologiske. – Foto: Politikens Forlag

Forfatter Katrine Marie Guldager og psykolog Svend Brinkmann diskuterer vores største livsopgaver i en række klummer og samtaler. Resultatet er både tankevækkende og begavet

De sidste par år har Katrine Marie Guldager og Svend Brinkmann skiftedes til at skrive klummer i Politiken, og det har været fornøjeligt at følge. De er nemlig mere begavede at høre på end de fleste, og de klæder hinanden godt: Guldager med sit afsæt i det personlige og i litteraturen, Brinkmann i det mere teoretiske, det filosofiske, psykologiske eller antropologiske, og de er således kommet godt rundt om mange af de universelle spørgsmål, som det moderne menneske går og tumler med.

I deres nye fælles bog har de to skribenter formuleret seks livsopgaver: kærlighed, arbejde, familieliv, selvudvikling, samtid og døden, og et udvalg af deres klummer er blevet placeret i hvert afsnit, som bliver fulgt op af en samtale om det pågældende emne.

De har begge en særdeles veludviklet nonsens-detektor, og der er ingen af dem, der er bange for at sige tidsånden ret imod, som Brinkmann gjorde i sin gennembrudsbog ”Stå fast”.

Således får selvudvikling, som hos dem begge står i modsætning til dannelse, såvel som selvoptimering og den omsiggribende terapeutisering hårde ord med på vejen, præcis som vores refleksions-syge, privilegie-blindhed, digitaliserings-fascination og vores evindelige tørst efter anerkendelse og lykke, som vi tit – fejlagtigt, hvis man skal tro de to – regner med at finde i os selv.

Men vi har brug for hinanden. Også selvom vi ikke altid forstår hinanden eller den verden, vi lever i. Og måske er det slet ikke meningen: Vi er nemlig heldige, hævder de to skribenter, hvis vi bare kan følge med.

Selvrealiserings-ideologien er i dag så stærk, at den nærmest fungerer som en sekulær forestilling om frelse, siger Svend Brinkmann i bogen. Men vi fødes ikke som individer. Vi bliver det i mødet med andre. Og det er sammen med andre, vi udvikler os, supplerer Katrine Marie Guldager, der heller ikke finder, at det altid er farbar vej at kigge ind i sig selv.

Som Svend Brinkmann med filosoffen Harry Frankfurt siger: ”Vi er bedst som mennesker, når vi undslipper os selv – enten gennem fornuft eller kærlighed.”

En samling avisartikler eller klummer kan være en svær størrelse at sparke i mål, når man placerer dem i en bog, som jo unægteligt er et helt andet medie. Således bærer ”Livsopgaver”s form dens begrænsning, selvom den enkelte klumme og den enkelte samtale holder et imponerende højt niveau. Men det er der forsøgt at råde bod på ved at lade de to skribenter mødes i den virkelige verden, på et hotel på Vesterbro i København, og ligeledes tale sammen om de seks overordnede emner, som de har tematiseret deres tekster efter.

Resultatet er en hybrid mellem en samtalebog og en samling klummer, og det fungerer egentlig meget godt, fordi formatet med de meget korte tekster bliver brudt af den mere levende og dynamiske samtale.

Men det er også en model, der leverer en række gentagelser (som en hårdere redigering uden problemer kunne have fået has på) – og selvom tallet er foruroligende, behøver vi ikke at høre mere end en enkelt gang, at 40 procent af kvinder mellem 16 og 24 år oplever et højt stressniveau, eller at få filosoffen Iris Murdochs kærlighedsdefinition citeret ordret to gange på blot 20 sider.