”Vi havde brug for en ærlig politiker på skærmen”: Udlandet tager begejstret imod ”Borgen”

Forventningsniveauet var højt, før seneste sæson af ”Borgen” torsdag blev lanceret internationalt

”Vi havde brug for en ærlig politiker på skærmen”: Udlandet tager begejstret imod ”Borgen”
Foto: Mike Kollöffel/DR.

Klokken otte torsdag morgen blev sæson 4 af ”Borgen” sluppet løs på streamingtjenesten Netflix i hele 190 lande over den ganske klode.

Ganske vist er Sidse Babett Knudsen i rollen som Birgitte Nyborg degraderet fra statsminister til udenrigsminister. Men det sænker på ingen måde forventningsniveauet i britiske og internationale medier.

Skuespilleren står med udbredte arme som det bærende billede i tv-sektionen af britiske The Saturday Times. ”Borgen” er af avisens tv-anmelder James Jackson udnævnt til ugens valg – med andre ord det tv-program, man bør se. Det virker som om, at pausen på næsten et årti siden sidste omgang af den danske serie blot har gjort forventningerne større.

James Jackson kalder ”Borgen” for ”mere europæisk og mindre sociopatisk” end successerien ”House of Cards”, der først kom i en britisk og siden en amerikansk udgave. 

Vi har brug for, at der kommer en ærlig politiker tilbage på vores tv-skærme. Skråplanet mellem politik og journalistik er nydeligt beskrevet, og som altid formår serien at gøre det indviklede danske politiske spil gnidningsløst tiltalende.

James Jackson

Britisk tv-anmelder

”Vi har brug for, at der kommer en ærlig politiker tilbage på vores tv-skærme. Skråplanet mellem politik og journalistik er nydeligt beskrevet, og som altid formår serien at gøre det indviklede danske politiske spil gnidningsløst tiltalende,” skriver han.

Halvvejs omme på den anden side af kloden – i Indien – rangerer tv-anmelder Kajol Mathur i det stilige herremagasin GQ India ”Borgen” som nummer fire blandt nye programmer på tv i juni. 

Tilsvarende har spanske El Pais gensynet med persongalleriet i ”Borgen” som nummer to på listen over de mest spændende nye tv-programmer i juni.

Amerikanske New York Times bringer en større feature med fokus på handlingen i Grønland samt interviews med de danske skuespillere og manuskriptforfatter Adam Price

Journalist Lisa Abend konstaterer, at præmissen i den danske tv-serie fundamentalt set er uændret:

”Handlingen navigerer en overraskende engagerende vej gennem indviklet politik, men fokuserer fortsat på den dobbeltrolle, som kvinder i magtfulde positioner står overfor i deres offentlige og private liv,” skriver hun. 

Magasinet Vanity Fair er tilsvarende begejstret over ”Magten og æren”, som er undertitlen på sæson 4 af ”Borgen”. 

Anmelder Tara Aifiano kalder det et ”sjældent nødvendigt tilbagevenden” til en gammel tv-serie. Hun har haft hele serien til gennemsyn før den internationale premiere torsdag. 

”Jeg endte blandt andet med at vide mere, end jeg kunne forestille mig om Knud Rasmussen, Grønlands strategiske og geopolitiske vigtighed, begrænsningerne i Danmarks magt over Grønlands selvstyre og de mange forskellige holdninger til grønlandsk selvstændighed,” skiver hun.  

I Storbritannien blev de første tre anmelderroste sæsoner vist på BBC, men nu kan stort set hele verden se den danske serie, hvor der fortsat bliver talt dansk, suppleret med undertekster på de lokale sprog. 

BBC sætter fokus på det politiske i programmet og har blandt andet brugt anledningen til at tale med den tidligere radikale udenrigsminister Martin Lidegaard, som har haft samtaler med manuskriptforfatter Adam Price om handlingen. 

”Der var en meget uklar aftale mellem Danmark og Grønland om, hvad der skulle ske rent økonomisk, hvis der blev fundet olie. Den grundlæggende ide (bag handlingen, red.) var, at vi var uforberedte på den situation og de geopolitiske aspekter,” siger den radikale politiker til BBC.