Vi lever i den stærke mands tidsalder – og det er farligt

Autoritære ledere som Ruslands præsident Putin, Kinas leder Xi, Indiens Modi, USA's Trump og Tyrkiets Erdogan er der blevet flere af i de senere år. Bogen "The Age of the Strongman" beskriver den skræmmende udvikling, men peger også mod håb for demokratiet og verden

Vladimir Putin kom til magten i 1999 og blev siden en slags foregangsmand for andre stærke ledere verden over – blandt andre USA’s Donald Trump, Brasiliens Jair Bolsonaro, Etiopiens Abiy Ahmed, Kinas Xi Jinping, Ungarns Viktor Orban, Indiens Narenda Modi
og Tyrkiets Recep Erdogan.
Vladimir Putin kom til magten i 1999 og blev siden en slags foregangsmand for andre stærke ledere verden over – blandt andre USA’s Donald Trump, Brasiliens Jair Bolsonaro, Etiopiens Abiy Ahmed, Kinas Xi Jinping, Ungarns Viktor Orban, Indiens Narenda Modi og Tyrkiets Recep Erdogan.

Denne bog, "The Age of the Strongman", er med rette blevet kåret som den bedste i det forgangne år af det britiske ugemagasin The Economist og avisen The Times. Den er skrevet af den ledende udenrigspolitiske kommentator ved Financial Times, Gideon Rachman, og den er da også en både fremragende og skræmmende bog om det måske vigtigste kendetegn ved den globale samfundsudvikling i de seneste årtier: demokratiets tilbagetog og fremgangen for stærke ledere. Listen over lederne i bogen består kun af mænd, og blandt deres fællestræk er, at de bygger en kult op omkring sig. De truer ikke bare de liberale frihedsværdier og deres egne befolkninger, men også den vestlige verdensorden, der udgøres af retsstater med demokratisk styreform. Den verdensorden gik sin sejrsgang kloden over efter demokratiernes sejr over nazismen og fascismen i Anden Verdenskrig og siden efter kommunismens sammenbrud i 1989.

Rachman er en fantastisk velskrivende journalist og forfatter. Hans bog, der desværre ikke er oversat til dansk, udmærker sig blandt andet ved, at den på mindre end 300 sider når vidt og vellykket omkring sit emne. Den favner det historiske bagudrettede perspektiv og formår samtidig at tegne et levende og troværdigt billede af de stadigt flere stærke mænd, der er kommet til magten verden over i de senere år.