Vi skal være lidt mere modige og udfordre ”plejer”-mentaliteten

Skuespiller Ditte Hansen holder af både John Irving, Kirsten Lehfeldt og musikskoledage i Tivoli

Skuespiller Kirsten Lehfeldts præstation i filmen ”Flamberede Hjerter” var med til at give Ditte Hansen mod til at gøre grin med sig selv.
Skuespiller Kirsten Lehfeldts præstation i filmen ”Flamberede Hjerter” var med til at give Ditte Hansen mod til at gøre grin med sig selv.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

For et par dage siden afsluttede jeg Jussi Adler-Olsens ”Alfabethuset”, som vel egentlig er hans debutroman. Jeg havde læst alle hans Afdeling Q-krimier tidligere, men denne bog er ikke en krimi, det er en psykologisk roman, som er rigtig spændende. Den handler om to engelske piloter, der styrter ned i Tyskland under Anden Verdenskrig og simulerer sindssyge for at overleve. Men den handler også om venskab og om svigt.

”Alfabethuset” greb mig meget. Jeg synes faktisk, at det er den bedste bog, han har skrevet.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Der er nok flere, men jeg kommer først til at tænke på ”Kasper Hauser. Protokol over et mysterium” af Flemming Christian Nielsen. Den handler om et socialt eksperiment, hvor et barn bliver lukket inde og ikke må have kontakt med andre mennesker. Den rørte mig virkelig.

En anden bog, som har gjort stort indtryk på mig, er ”Verden ifølge Garp” af John Irving, som var en af de første bøger, jeg læste som ung. Den var en øjenåbner for mig, da Irvings humor og karakterbeskrivelser ramte det sted i livet, hvor jeg var. Jeg havde det lidt på samme måde med hans ”En bøn for Owen Mea-ny.” Der var noget ved John Irvings forfatterskab, som åbnede en læselyst hos mig.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Selvom jeg selv er på Cirkusrevyen, vil jeg anbefale et andet sommerteater, Grønnegårds Teatret i København. Det er et fantastisk udendørsteater, som lige nu opfører forestillingen ”Visen om Sidsel” af Nikoline Werdelin, som jeg er kæmpe fan af. Tammi Øst har lavet musik til stykket, og der er et fantastisk hold af skuespillere på scenen.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Ja, Kirsten Lehfeldts præstation i filmen ”Flamberede Hjerter,” som er skrevet og instrueret af Helle Ryslinge. Selve historien og særligt kvindefiguren var en øjenåbner for mig som ung, fordi hun er så menneskelig, fordi hun er en kvindelig komiker, og fordi hun er fuld af fejl.

Det var med til at give mig mod til at være sjov og gøre grin med mig selv.

Hvilken koncert har du senest været til?

Det må faktisk være Musikskoledagene i Tivoli tilbage i maj, som jeg deltog i for at høre mine egne børn, som spiller på Københavns Musikskole.

Hele Tivoli var proppet, og der var mange gode koncerter. Børnene har den lyst og kreativitet, der skal til.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Det er svært at pege på et specifikt område. Jeg vil i stedet vende spørgsmålet om og sige, at vi hver især bør udfordre vores egne kulturbilleder og kulturopfattelser ved at opsøge tilbud, som vi normalt ikke plejer at opsøge. Jeg bryder mig ikke om, når folk siger, at de ikke læser krimier, ikke bryder sig om standup eller ikke kan fordrage opera. Hvordan kan man vide det, hvis man aldrig har dyrket genrerne?

Jeg mener, at man bør få sat perspektiv på sit verdensbillede ved at opsøge noget andet end det, man plejer. Vi skal være lidt modige og udfordre ”plejer”.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Nej. Jeg kan ikke forstå, hvordan nogle mennesker kan afskrive hele genrer. Det har jeg aldrig kunnet.