Prøv avisen

Se teksten: Johannes Møllehave er medforfatter til ny julesalme

Salmen ”I aften tændes en stjerne” blev allerede i fredags sunget på Johannes Møllehaves plejehjem Ingeborggården. – Foto: Leif Tuxen

Johannes Møllehave og komponisten Kresten Wolff har sammen skrevet en julesalme om, hvad julen handler om

Præsten og forfatteren Johannes Møllehave har gennem sit store forfatterskab forsøgt at oplyse danskerne i mere end én forstand. Han har gjort os klogere og tændt lys i mørket ved at pege på glæden og kærligheden i Guds lys. Og nu er han også blevet medforfatter til en ny julesalme, der netop handler om at blive lys for andre ved at huske på det lys, som blev sendt til os julenat.

”I aften tændes en stjerne” hedder salmen, som han har skrevet sammen med komponisten, musikeren og kapelmesteren Kresten Wolff, der også fik idéen til salmen, inden han lod den danske stjerneforfatter arbejde med salmens rim.

I dag kan Kristeligt Dagblad offentliggøre teksten, men salmen blev sunget på Johannes Møllehaves plejehjem Ingeborggården allerede i fredags, hvor Kresten Wolff spillede, og den internationalt kendte sangerinde, Anita Lerche, sang salmen til en julekoncert, hvor Johannes Møllehaves tekster ”En dråbe af godhed” og ”Lille Messias” til sangene fra Anne Linnets album ”Min sang” også blev sunget.

”Det var de sange, der i sin tid gjorde mig optaget af Johannes Møllehave og hans forfatterskab. Jeg mødte ham allerede, da jeg var kirkesanger for mange år siden, men for nogle få år siden begyndte jeg at sætte musik til nogle af hans digte, og da jeg besøgte ham på plejehjemmet, aftalte vi, at vi skulle prøve at lave en julesalme sammen. Jeg kom med et udkast og melodien, mens han rettede rimene til og gjorde sproget mere hverdagsagtigt med sin store sprogforståelse. Og det har været en stor oplevelse at skrive salmen sammen med ham,” siger Kresten Wolff, der håber, at sangen kan minde folk om, hvad julen handler om.

”Hver gang vi holder jul, sætter vi jo en stjerne over juletræet, men vi skal huske det oprindelige budskab i den stjerne. For vi oplever jo alle sammen, hvordan julen kan gå op i opvask, rod og gavepapir, som vi også skriver. Nogle folk tager derfor afstand fra julen, men vi skal huske, at julen handler om, at Jesus blev født. Og vi skal finde tilbage til den glæde, som det lille barn, der står ved juletræets fod. Og den stjerne, der hang over Betlehem, kan vi alle sammen være. Vi kan være hinandens julestjerner, hvis vi lysere videre gennem det budskab og det lys, som Gud har sendt os.”

Tekst: Johannes Møllehave & Kresten Wolff 2018

Musik: Kresten Wolff 2018

1. I aften tændes en stjerne

Sammen med tusinder andre

Enestående vil den

På himlen med vrimmelen vandre

Engang i ældgamle dage

Et sted under selvsamme stjerner

Kom en lille dreng uden mage

Gennem lys her til os som vor værner

2. Hos drengen sad hans familie

Trængte, men fulde af glæde

Mor og far og den lille

Var Bethlehems julekæde

I aften samles nu mange

Med tanker om talrige minder

Om julen med salmer og sange

Og blussende barnekinder

3. Et lille barn står ved træets fod

I et skær af forventningens glæde

Og ved, at der venter en gavebod

Når familien er samlet tilstede

Men her midt i gaver og overflod

Kan julens budskab let glemmes

Mellem julepapir og opvask og rod

Kan freden kun sjældent fornemmes

4. Det barn som fødtes i Bethlehem

Var et bud om at fred kom til verden

Og stjernen der lyste på himmelen

Var et kærlighedslys midt i smerten

De lys vi tænder ved juletid

De bærer et bud fra det fjerne:

Vi kan kaste et lys på en verden i strid

Hvis vi husker på Bethlehems stjerne