Prøv avisen
Portræt

Vidunderdrengen Ronan Farrow får magtens mænd til at ryste, men mødes nu med kritik

Ronan Farrow (på billedet) var kun seks år, da hans familie blev revet i stykker af en bitter forældremyndighedsfejde mellem Woody Allen og Mia Farrow. I dag har Ronan Farrow og Allen ingen kontakt. – Foto: Danny Moloshok/Reuters/Ritzau Scanpix.

32-årige Ronan Farrow er som søn af Mia Farrow og Woody Allen formet af sin berømte familie og dens traumer. Hans bog om Harvey Weinstein og MeToo-bevægelsen ”Catch and Kill” udkommer nu på dansk. Men ikke alle er lige begejstrede for den fremtrædende journalist

Da Ronan Farrows mor, skuespilleren Mia Farrow, i marts lagde et videoklip på Twitter af sin søn som teenager, der med fingerknipsende smørtenorcharme og en forbløffende køn baryton synger sangen ”Not While I’m Around”, reagerede talrige af hendes følgere på den præcis samme måde:

”Findes der noget, som Ronan ikke mestrer til perfektion?”.

Som blot 32-årig har Ronan Farrow allerede et cv, der tager pusten fra de fleste. Han voksede op som et vidunderbarn, der sprang flere klassetrin over og allerede som 15-årig fik en bachelorgrad i filosofi fra Bard College. Han blev i en alder af blot 21 år færdiguddannet som jurist fra eliteuniversitetet Yale og har desuden en doktorgrad fra Oxford University.

Farrow arbejdede for FN, i Barack Obama-regeringen og i USA’s udenrigsministerium, inden han indledte en mediekarriere, der på rekordtid har gjort ham til nationens bedst kendte undersøgende journalist. Han har skrevet to bøger, heriblandt den storsælgende ”Catch and Kill: Sex, løgn og magtens beskyttelse af Harvey Weinstein og andre seksualforbrydere”, der netop er udkommet på dansk. Og så er han filmstjernesmuk og kendt som et vellidt og beskedent menneske, der har valgt at bruge sit liv på at tale sårbare menneskers sag og at afsløre magtmisbrug og korruption.

I efteråret 2017 slog Ronan Farrow med det, som maga-sinet The Hollywood Reporter betegner som en ”journalistisk forhammer”, hul på underholdningsindustriens polerede facade og afslørede i en stor artikel i ugemagasinet The New Yorker, hvordan filmproducenten Harvey Weinstein i årtier var sluppet af sted med at begå seksuelle overgreb på talrige unge kvinder. Farrow havde interviewet flere end 300 mennesker i forbindelse med artiklen, som han havde arbejdet på i næsten et år.

Den var, sammen med lignende artikler af journalister på avisen The New York Times, med til at udløse en bølge af afsløringer af seksuelle krænkelser, der væltede en række magtfulde mænd inden for film, medier og politik og ansporede MeToo-bevægelsen.

Som søn af Mia Farrow og filminstruktøren Woody Allen kan Ronan Farrow have en personlig bevæggrund for at beskæftige sig med seksuelt misbrug og samfundets tilbøjelighed til at holde hånden over rige og magtfulde mænd. Hans to år ældre storesøster, Dylan Farrow, har beskyldt deres berømte far for at have misbrugt hende seksuelt, da hun var blot syv år.

Ronan Farrow, der ingen kontakt har med sin far, bakker sin søster op og har gentagne gange kritiseret Hollywoods og mediernes berøringsangst over for hendes anklager mod Woody Allen. Søsterens historie, siger han, har givet ham respekt for sexovergrebsofre og en forståelse for, hvordan han som journalist skulle gøre sig fortjent til deres tillid.

Ronan Farrow var kun seks år, da hans familie blev revet i stykker af en bitter forældremyndighedsfejde mellem Woody Allen og Mia Farrow. Det 12 år lange forhold mellem de to New York-bohemer var gået i stykker, da Farrow opdagede Allens seksuelle forhold til hendes dengang 21-årige adoptivdatter, Soon-Yi Previn. Kort tid derefter beskyldte den dengang syvårige Dylan Farrow sin far for at have forgrebet sig på hende. Dommeren i sagen gav Mia Farrow fuld forældremyndighed over børnene, og Woody Allen, der konsekvent afviser anklagerne, giftede sig i 1997 med Soon-Yi Previn.

Selvom Woody Allen officielt er Ronan Farrows biologiske far, fyrede Mia Farrow i et interview med magasinet Vanity Fair i 2013 op under rygterne om, at hans virkelige far kan være sangeren Frank Sinatra, som hun kortvarigt var gift med som ung og bevarede et nært forhold til. Ronan Farrow, der unægteligt ligner den legendariske blåøjede sanger, undlader generelt at drøfte sit fædrene ophav, men slår i interview fast, at Woody Allen ”etisk, juridisk og personligt” spillede rollen som far i hans familie.

Selvom Ronan Farrow voksede op i den kulturelle overklasse, er han også formet af de erfaringer, som han gjorde sig som bror til 10 adopterede søskende, der for de flestes vedkommende kom fra vanskelige kår og kæmpede med fysiske og udviklingsmæssige handicap.

”Mine søskende var mennesker, som verden havde ladt i stikken. Det var meget vanskeligt at være selvoptaget i en familie med problemer, der konstant giver dig et større perspektiv,” siger han til The Hollywood Reporter.

Ronan Farrow blev fra barnsben vant til at leve i rampelyset, og som voksen har hans opsigtsvækkende journalistiske arbejde haft store personlige omkostninger. Da han efterforskede historien om Harvey Weinsteins seksuelle krænkelser, blev han forfulgt af privatdetektiver hyret af Weinstein for at presse ham til at opgive ævred, og han måtte på grund af trusler i en periode flytte fra sit hjem i New York.

Indtil tidligere i denne uge, hvor The New York Times trykte en omfangsrig artikel, hvori avisens medieskribent Ben Smith retorisk spørger, om Ronan Farrow ”er for god til at være sand”, har hans faglighed dog aldrig været beklikket. I den opsigtsvækkende artikel roser Ben Smith Farrow for at afsløre ”nogle af vor tids toneangivende historier”, men stiller spørgsmål ved hans grundighed og hævder, at den unge stjernejournalist tiltrækkes af ”uimodståeligt filmiske for-tællinger” med lidt for ”tydelige helte og skurke”. Farrow, skriver han, er repræsentant for en form for ukritisk, snæversynet ”modstandsjournalistik”, som er blomstret op i Donald Trump-tidsalderen.

Både The New Yorker og Ronan Farrow har svaret igen ved at afvise alle beskyldninger ved blandt andet at understrege, at Farrows artikler og bog har været gennem grundige faktatjek.

”Jeg står ved min journalistik,” skriver Farrow på Twitter.

”Catch and Kill” er netop udkommet på dansk på forlaget Klim.

”Farrow er repræsentant foren form for ukritisk, snæversynet ’modstandsjournalistik’, som er blomstret op i Donald Trump-tidsalderen.

Ben Smith, Medieskribent i the new york times