Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Vikinger eksporterede ord til England

Illustration: Peter M. Jensen. -

Helt almindelige engelske ord som 'take' og 'law' kom til England sammen med de nordiske vikinger

Hvis to briter taler med hinanden om, at naboens nye schæferhund er 'ugly' - det vil sige grim - tænker de formentlig ikke over, at de netop har brugt et ord af skandinavisk oprindelse.

Men en række helt almindelige engelske ord er slet ikke så engelske endda. De er låneord med skandinavisk oprindelse.

Sprogforsker Sara Pons-Sanz fra University of Nottingham har fundet en række engelske ord, som blev eksporteret af vikingerne til Storbritannien. Da vikingerne begyndte deres indtog i England i 793, talte de det oldnordiske sprog norrønt.

Sara Pons-Sanz har blandt andet fundet ud af, at det engelske ord 'ugly' stammer fra det norrøne ord 'uggligr', som betyder 'at være bange for' eller at 'være frygtet'. Også det engelske ord for ægtemand, 'husband', har skandinaviske rødder i ordet 'húsbóndi'.

Det er særligt hverdagsord, som vikingerne har fået integreret i det engelske sprog. Selvom der findes cirka 10.000 franske låneord på engelsk og kun 1000 skandinaviske, blev de skandinaviske ord hurtigere udbredt, påpeger Sara Pons-Sanz. Vikingerne bosatte sig i England, men blot 300 år efter deres ankomst var norrønt stort set udryddet, hvilket tyder på, at de nytilkomne tilpassede sig engelsk kultur og sprog - modsat franskmændene.

- Sprog udvikler sig konstant. Låneord bliver hele tiden optaget i engelsk og i andre sprog. Ved at undersøge de typer af ord, som bliver optaget, kan vi opnå indsigt i forholdet mellem forskellige kulturer, siger Sara Pons-Sanz.

Hun peger på, at de fleste engelske låneord er navneord og tillægsord, som er lettere at optage i sproget. Derimod tilhører stedord en ordgruppe, som er sværere at integrere i engelsk. Men et af de mest udbredte engelske stedord, nemlig 'they' - de - kom også til landet sammen med vikingerne, hvilket er endnu et tegn på det tætte forhold mellem de to kulturer.

Illustration: Peter M. Jensen. -