Hun blev krænket som barn: Tilgivelse giver mulighed for at slippe offerrollen

Skuespiller Lotte Arnsbjerg blev seksuelt krænket som barn, men oplevede siden tilgivelsen som mulighed for at træde ud af offerrollen og få livet tilbage. Dette fokus ligger bag den aktuelle Transformation Festival i København

Lotte Arnsbjerg.
Lotte Arnsbjerg. . Foto: Transformation Festival.

Sanger og skuespiller Lotte Arnsbjerg var 25 år, før hun fandt ud af, hvordan de forskellige mosaikstykker fra hendes barndom hang sammen.

Nogle af stykkerne indeholdt nemlig en mandlig skygge.

Da stykkerne faldt på plads, viste skyggen sig at være en mand i forældrenes omgangskreds, som gentagne gange havde forgrebet sig mod hende. Fra hun var tre år og frem til hun var syv.

I mange år måtte Lotte Arnsbjerg gå i terapi for at få hjælp til at komme videre i det liv, der nu bar på et kæmpe tabu, som hun ikke talte med ret mange om.

Men at der er sket noget, er tydeligt. For i dag er samme Lotte Arnsbjerg kvinden bag Transformation Festival i København, hvor temaet netop er seksuelle overgreb mod børn og senfølger heraf. Fra at være et emne, hun kun talte højt om i særligt betroede øjeblikke, er det nu gennemgående for festivalens fire dage. Og programmet indeholder blandt andet en forestilling, hun selv har lavet sammen med en ven. Om en lille pige, der bliver krænket af en voksen.

”Det kan umiddelbart virke lidt tungt at gå til en festival, der har afsæt i seksuelle overgreb mod børn. Men min erfaring er, at de fleste af os går rundt med noget, vi har brug for at forholde os til for at kunne blive frie. Og at kunsten kan være med til at forløse os, fordi den når forbi ordene og ind til de lag, som vi måske fortrænger,” siger Lotte Arnsbjerg.

Hun har allerede vist sin teaterforestilling ”Girl of Diamond Mountain” flere gange i USA og oplevet, hvordan folk bagefter er myldret op på scenen for at tale med hende.

”For selvom stykket tager udgangspunkt i en lille piges oplevelser af seksuelle overgreb, så handler det om noget almenmenneskeligt. Ingen af os går jo fri for at opleve noget smertefuldt i livet. Men det handler så om, hvilket fokus vi vælger at have: Vil jeg fremover fokusere på, at jeg er et krænket menneske, eller på at jeg er et levende menneske, fuld af muligheder og elsket af Gud?”.

”Her viser stykket på en poetisk måde, at vi kan komme videre. Ved at tilgive kan jeg nemlig give mig selv en chance og en ny mulighed, så jeg kan gå fra smerte til livskraft. Og forestillingen har igen og igen vist, at det er et tema, folk virkelig kan spejle sig i og har brug for at tale om og dele med andre,” fortæller Lotte Arnsbjerg.

Netop behovet for at dele erfaringer, perspektiver og livserfaringer med andre førte til idéen om at skabe en hel festival omkring forestillingen, så folk får kastet lys og stemmer på de svære ting i livet fra flere vinkler.

Derfor kan man også lytte til taler og foredrag af blandt andre Lisbeth Zornig og Jacob Holdt samt lytte til musikere som Mikkel Nordsø og Aske Jacoby, der alle stiller op uden at få penge for det.

Når Lotte Arnsbjerg i dag er en af dem, der kan stå på scenen og være med til at sætte spotlys på et tabu, skyldes det i høj grad, at hun selv nåede at tilgive. Inden det var for sent.

En psykolog opfordrede den voksne Lotte Arnsbjerg til at snakke med den mand, der havde forbrudt sig mod hende som barn. Han lå for døden, men hun satte sig ved sengekanten og kom af med sit budskab.

”Jeg sagde til ham, at det var forkert, hvad han havde gjort mod mig. At jeg ikke ville have den her bagage mere. For den er ikke min, men hans. Alt det kunne jeg jo ikke sige som barn, men først som voksen. Jeg sagde også til ham, at jeg gav ham fri, så han ikke skulle rejse ind i døden med det. På den måde satte jeg ikke kun ham, men også mig selv fri, for tilgivelsen opløser det onde. Og du kan derfor træde ud af den offerhistorie, du ellers har levet i,” siger Lotte Arnsbjerg.

Hun håber, at festivalen kan blive starten på en ny måde at forholde sig til emnet på – og give folk lyst til at lytte til den kærlighedskraft, hun selv oplevede.

”Jeg tror, de fleste mennesker kender den stemme, der taler til os, når vi har det svært. Jeg er ikke bange for at kalde den for Guds stemme i os, for det er en enorm kærlighedskraft, som fortæller os, at vi altid er elskede. Og at vi har fortjent et godt liv. Men det er op til dig selv, om du vil lytte til stemmen og leve i nutiden i stedet for at blive i fortiden.”