Vinterferien er højsæson for landets kulturinstitutioner

Det bugner med kulturoplevelser for børn og voksne i denne og næste uge. For mens skoleelever landet over har i fri, griber museerne anledningen til at lave særarrangementer. Kristeligt Dagblad har udvalgt 10 af vinterferiens kulturoplevelser

På Industrimuseet i Horsens vises der i vinterferien i denne uge en stor udstilling med ”gamle dimser”. Her kan børn og voksne kigge på alt fra drejetelefoner til båndoptagere og VHS-maskiner. –
På Industrimuseet i Horsens vises der i vinterferien i denne uge en stor udstilling med ”gamle dimser”. Her kan børn og voksne kigge på alt fra drejetelefoner til båndoptagere og VHS-maskiner. – . Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix.

Når landets skoleelever har vinterferie i uge syv eller otte, er der ingen grund til at blive hængende hjemme på sofaen. En lang række museer og andre kulturinstitutioner åbner nemlig dørene til alsidige og børnevenlige særarrangementer, der lokker familierne ud af de varme stuer.

Moesgaard Museum i Højbjerg i Aarhus er bare et af mange museer, der har forberedt sig på vinterferiens komme, og det hænger sammen med tidligere års erfaringer, der gang på gang har vist, at skoleferien er højsæson for især børnefamilier. ”Der er masser af familier og turister, der besøger museet. Det er helt sikkert, at uge syv og uge otte er højsæson hos os,” siger Wencke Maderbacher, der er formidlingsleder og medarrangør af museets vinterferiearrangementer, som i år byder på blandt andet meditation og buddhistiske munke.

Hun fortæller, at museet bruger omkring to måneder på at forberede sig på vinterferieperioden, der nu er skudt i gang, og at museet gerne vil blive ved med at udvide ferieprogrammerne.

”Vi udvider vores ferieprogram år for år. Vi vil gerne have arrangementer til især familier på alle ferie- og helligdage. Der er stor efterspørgsel, og det kan også ses på de arrangementer, der kræver tilmeldelse, for de bliver hurtigt udfyldt. Der er virkelig mange gæster i huset,” siger hun.

Museerne er ikke de eneste kulturinstitutioner, der har høje besøgstal i vinterferien. Også landets biografer har kronede dage i uge syv. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i vinterferien i 2017 blev slået rekord med hele 657.473 solgte biografbiletter. Det var 214.369 flere end i en anden populær ferie, nemlig efterårsferien, samme år.

Også andre kulturinstitutioner, som blandt andet landets teatre, tilbyder særlige aktiviteter, målrettet børn, i vinterferien.

Fortællinger fra graven på Nationalmuseet

I vinterferien bliver fortidens døde igen levende på Nationalmuseet i København. Her vil børn og deres voksne blive præsenteret for fire skæbner fra fortiden. Man kan blandt andre møde Rolf fra jernalderen. Han vil fortælle historien om, hvordan han er nødt til at ofre en af sine kære, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at redde sit folk. Derudover vil Solveig fra bronzealderen fortælle om, hvordan hun gør sig klar til at danse for solen ved den kommende fest.

Hvornår: 9. februar til 17. februar klokken 10:30, 12:30 og 14:30

Hvor: Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, 1471 København K

Lysshow i Odense Zoo

I vinterferien kan man opleve Odense Zoo i nye klæder. Parken bliver hver aften indhyllet i lys og lyd, og i den forbindelse kan man med et kvarters mellemrum opleve det såkaldte ”Lysshow på Savannen” – en fortælling om en landsby, der står op, går på jagt og fester om aftenen.

Hvornår: 9. februar til 16. februar klokken 17.00-21.00

Hvor: Odense Zoo, Søndre Blvd. 306, 5000 Odense

Nattergalen på Det Kongelige Teater

”Nattergalen” på Det Kongelige Teater er en nyfortolket børneopera-udgave af H.C. Andersens berømte eventyr. Forestillingen vil indeholde musik af blandt andre Mozart, og der vil blive leget med den klassiske musik såvel som med publikum.

Hvornår: 16. til 17. februar klokken 11.00. Dørene åbner en time før forestillingens start, og det er en god idé at komme i god tid.

Hvor: Operaens Foyer, Ekvipagemestervej 10, 1438 København K

Ved fronten i vinterferien

Historiecenteret Dybbøl Banke giver i vinterferien mulighed for at opleve, hvordan det var at være soldat ved fronten i vinteren 1864. Her kan man prøve at holde et gevær fra dengang og smage soldaternes pandekager. Derudover kan man også høre fortællinger fra en soldat, som var med i krigen.

Hvornår: klokken 11:00-14:00 alle hverdage i uge 7 (dørene åbner klokken 10:30, og man kan ikke komme med på rundvisning efter klokken 11:00)

Hvor: Historiecenter Dybbøl Banke, Dybbøl Banke 16, 6400 Sønderborg

Fremtidsworkshop på Arken

I vinterferien får fantasien frit spil på Arken i Ishøj. I anledning af museets nye udstilling med den australske kunstner Patricia Piccinini holdes en fremtidsworkshop for 6- til 12-årige. Her får børn og voksne rig mulighed for at eksperimentere med at skabe deres egne fremtidsvæsener med elementer fra både natur, teknologi og menneske.

Hvornår: tirsdag til lørdag i uge syv og uge otte, klokken 14.30 til 16.30.

Hvor: Arken Museum for Moderne Kunst, Skovvej 100, Ishøj.

”Halfdans Hokus Pokus” på Det Kongelige Teater

Oplev en skør og fabulerende Halfdan Rasmussen-verden i Det Kongelige Teaters børneforestilling ”Halfdans Hokus Pokus”. Fantasiuniverset for børn byder på masser af fantasi, fjolleri og historier om bolsjedyr, tyggegummikonger og meget mere.

Hvornår: alle dage fra i dag og frem til den 23. februar, klokken 12.00 eller 14.00.

Hvor: Skuespilhuset Store Scene, Sankt Annæ Plads 36, København.

Nostalgisk legetøjsværksted på Kvindemuseet

På Kvindemuseet i Aarhus byder vinterferien på sjove og nostalgiske aktiviteter. Helt oplagt er det for bedsteforældre at tage børnebørnene med til museets lejetøjsværksted, hvor der er lagt op til en hyggelig snak om, hvordan det var at være barn i gamle dage i forhold til nu. I gamle dage lavede man det meste legetøj selv, og det er langt fra den virkelighed, som børn i dag kender til. I værkstedet er der mulighed for at lave sit eget fantasifulde legetøj såsom snurretoppe, påklædningsdukker eller biler i træ.

Hvornår: til den 15. februar, fra klokken 10.30 til 15.00.

Hvor: Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepladsen 5, Aarhus.

Nærvær og meditation på Moesgaard

Moesgaard Museum inviterer indenfor til en pause fra hverdagen. I vinterferien er samvær i centrum, når Dansk Center for Mindfullness på Aarhus Universitet gæster museet og afholder en række meditationsseancer. Nogle af meditationerne vil være særligt målrettet familier med børn.

Kan man ikke få nok af temaet, kan man også møde fire nepalesiske munke, der i løbet af en uge på museet vil skabe en mandala i sand.

Hvornår: til den 16. februar, fra klokken 10.00 til 17.00 (onsdag klokken 15.00 til 20.00).

Hvor: Moesgaard Museum, Moesgård Allé 15, Højbjerg, Aarhus.

Fri kunstnerisk leg i Louisianas børnehus

Kuntmuseet Louisianas børnehus åbner dørene for kreative og legesyge børn i vinterferien. Her kan både tegnes og klippe-klistres. Der er masser af læring at hente i aktiviteter som ”Tegn din nære verden,” hvor børn får lov at tegne hverdagsbilleder fra deres eget liv inspireret af den udstillingsaktuelle kunstner Dea Trier Mørch. Og mens fingrene allerede er snavsede, kan man fortsætte i lerværkstedet, hvor der skal formes abstrakte ansigter med inspiration fra kunstnere som Tal R, Svend Wiig Hansen og Adam Fischer.

Hvornår: alle dage undtagen mandage frem til den 24. februar, fra klokken 11.00 til 17.30.

Hvor: Louisiana, Gammel Strandvej 13, Humlebæk.

Kunstnerisk skulptur-byggeplads i Aalborg

Kunsten i Aalborg har indsamlet nogle af de flotte og sjove former fra den aktuelle udstilling ”Nordisk Modernisme – inventing the Future” (Nordisk modernisme – opfind fremtiden). Formerne skal bruges til at bygge skulpturer i fri fortolkning på museets værksted for børn. Bagefter kan man gå på opdagelse i den modernistiske udstilling og finde nogle af de former, man har bygget med.

Hvornår: fra i dag og til den 24. februar, klokken 10.00 til 17.00.

Hvor: Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Kong Christians Allé 50, Aalborg.