Prøv avisen
Interview

DR: Klassisk musik skal skabe ro i den mørke vintertid

Det er tanken, at DR i uge 44 skal komme hele vejen rundt om den klassiske musik, og at der skal være noget for enhver smag. På radioens P2 bliver der blandt andet transmission af Verdis ”Requiem” direkte fra Malmø og en såkaldt mørkekoncert med DR Pigekoret. Foto: Scanpix

DR benytter uge 44 til at slå et ekstra slag for klassisk musik i radio og på tv. Den symfoniske musik er en vigtig del af vores kulturarv og kan give os tiltrængte pauser, mener kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen

Mens mørket tager til, og urene skal stilles en time tilbage, spiller Danmarks Radio op til at give befolkningen ekstra oplevelser med klassisk musik.

Under overskriften ”Mærk mørket” vil der i hele næste uge på P2, på DR K og på Danmarks Radios hjemmeside blive sat fokus på klassisk musik. Dels med store kendte værker af Verdi og Mozart og dels med mere utraditionel brug af klassisk musik i eksempelvis film og computerspil.

”Den klassiske musik er en stor del af vores danske kulturarv, som DR ser det som sin forpligtelse at udbrede. Det er især vigtigt, fordi den klassiske musik tilbyder et vældigt sanse- og oplevelsesrum, der kan få mennesker til at tage en pause og komme på andre tanker end de vante,” siger Tine Smedegaard Andersen, som er kulturdirektør i DR.

Personligt oplevede hun selv som barn den klassiske musik via balletten. Hun så ”Nøddeknækkeren” på fjernsynet, og hun blev så betaget af musikken, at hun ønskede sig pladen i julegave. Den fik hun og hørte den igen og igen.

”Jeg vil gerne være med til at videregive nogle af de oplevelser, man kan få, når man lytter til symfonisk musik. Vores hverdag er fyldt med så mange ord, men med den klassiske musik får vi tilbudt en pause til en eftertænksomhed, der er ordløs, og dermed kan tankerne vandre nye og ukendte steder hen,” siger Tine Smedegaard Andersen.

Hun ser det som en af DR's store forpligtelser at bringe den klassiske musik ud til danskere, der ikke er så hjemmevante i genren.

”Musikken er mangfoldig, men den er ikke svær og utilgængelig, som mange måske tror. Tværimod taler den til vores almenmenneskelige grundstemninger. Vi har valgt at fokusere på mørket, fordi det passer på sæsonen, men 'Mærk mørket' handler ikke kun om gru, men også om glæde. I mange folkeeventyr ligger skatten inde i bjergets mørke eller på bunden af den sorte sø. På samme måde kan man i oktober finde skatten, den klassiske musik, i mørket. Håbet er, at satsningen i uge 44 vil give lytterne og seerne appetit på mere,” siger hun.

Det er tanken, at DR i uge 44 skal komme hele vejen rundt om den klassiske musik, og at der skal være noget for enhver smag.

På radioens P2 bliver der blandt andet transmission af Verdis ”Requiem” direkte fra Malmø og en såkaldt mørkekoncert med DR Pigekoret. På ”Hej P2” om formiddagen og ”Natsværmeren” i de sene aften timer vil der blive spillet klassisk musik med mørket som tema. Værten fra ”Troldspejlet”, Jakob Stegelmann, vil også besøge kanalen og tage lytterne med i det musikalske univers, der findes i film og spil, hvor magi, superhelte og monstre er hverdagskost, og musikken sørger for, at illusionen virker. DR transmitterer også en stor familiekoncert i Musikkens Hus i Aalborg, der sendes live på P2.

På DR K tilbydes seerne hver aften i ugen en klassisk koncert eller spillefilm og dokumentarer med klassisk musik som tema. Kanalen kalder det en klassisk musikfestival, som de håber at gøre til en årligt tilbagevendende begivenhed.

”Uge 44 er en del af en større satsning, som DR fremover vil foretage for at gøre den klassiske musik kendt og brugt af flere. Vi har en stolt tradition for klassisk musik i DR, og den skal vi stå ved,” siger Tine Smedegaard Andersen.

Hun ser blandt andet frem til, at musikken også i højere grad vil blive udbredt via de digitale medier.