Græsk violinist med stor musikforståelse får Sonnings musikpris

Græske Leonidas Kavakos, der i aften kan opleves som dirigent i DR Koncerthuset, modtager næste år Léonie Sonnings Musikpris

Leonidas Kavakos er vokset op i Athen i en musikalsk familie. 12 år gammel blev han som den yngste nogensinde optaget i EU's ungdomsorkester, og som 21-årig havde han vundet tre violinkonkurrencer, heriblandt Sibelius Konkurrencen.
Leonidas Kavakos er vokset op i Athen i en musikalsk familie. 12 år gammel blev han som den yngste nogensinde optaget i EU's ungdomsorkester, og som 21-årig havde han vundet tre violinkonkurrencer, heriblandt Sibelius Konkurrencen. . Foto: GEORG HOCHMUTH/EPA.

Den 48-årige Leonidas Kavakos, der næste år bliver modtager af Léonie Sonnings Musikpris på 100.000 euro, er en af tidens mest udtryksfulde violinister.

Han er kendt for at fortolke mesterværkerne for violin fra Bach og Mozart og frem til det 20. århundredes klassikere med usædvanlig autoritet og en dyb musikalsk forståelse.

Sidst han var i Danmark, spillede han Sibelius' violinkoncert ved en meget flot fejring af 150-året for Jean Sibelius i DR Koncerthuset.

Til prisoverrækkelseskoncerten næste år er det også violinen, der skal være i fokus. Ikke færre end tre centrale violinkoncerter kan publikum glæde sig til at høre ved den lejlighed, nemlig J.S. Bachs d-mol, Alban Bergs og Johannes Brahms'.

Leonidas Kavakos er vokset op i Athen i en musikalsk familie. 12 år gammel blev han som den yngste nogensinde optaget i EU's ungdomsorkester, og som 21-årig havde han vundet tre violinkonkurrencer, heriblandt Sibelius Konkurrencen.

Det førte til, at Kavakos som den første indspillede Sibelius' violinkoncert i den originale version. Cd'en, der også indeholder den senere endelige version af koncerten, blev tildelt Gramophone-prisen ”Concert of the Year” i 1991.

Leonidas Kavakos har et nært samarbejde med nogle af verdens bedste orkestre som Wiener Filharmonikerne, Berliner Filharmonikerne, Concertgebouw-orkestret i Amsterdam, Gewandhausorkestret i Leipzig, Boston Symfoniorkester og New York Filharmonikerne. Han har samarbejdet med dirigenterne Riccardo Chailly, Simon Rattle, Mariss Jansons og Valery Gergiev.

Kavakos er eksklusiv Decca-unstner, og han fik Gramophone-prisen som ”Artist of the Year” i 2014. Hans seneste udgivelser indbefatter Brahms violinkoncert med Gewandhausorkestret i Leipzig og Riccardo Chailly, en samlet udgivelse af Beethovens violinsonater og Brahm's violinsonater med pianisten Yuja Wang.

Til april udsender han en ny cd med titlen ”Virtuose”. Den rummer nogle af de teknisk mest krævende stykker for violin samt en række lyriske ekstranumre. Leonidas Kavakos er den femte violinist, der modtager Léonie Sonnings Musikpris. Før ham har Yehudi Menuhin (1972), Isaac Stern (1982), Gidon Kremer (1989) og Anne-Sophie Mutter (2001) modtaget prisen.