Prøv avisen
Voxpop

Voxpop: Hvilken betydning har Sophus Claussen i dag?

Kristian Østergaard, Anne-Marie Mai og Kristoffer Munck Mortensen giver her hvert deres bud på, hvad bSophus Claussens tekster betyder for danskerne i 2015. Foto: Scanpix og PR-fotos

Hvad betyder Sophus Claussens tekster for danskerne i 2015? Kristeligt Dagblad har spurgt en professor i litteratur, en sognepræst og en sangskriver

Anne-Marie Mai, professor i dansk litteratur ved institut for kulturvidenskaber, Syddansk Universitet

”I den danske litteraturhistorie er Sophus Claussen én af de helt store lyrikere. Han har en uforlignelig evne til at rime, som jeg stadig glæder mig over, når jeg genlæser ham. Og så tager hans digte fat i mange sider af det menneskeliv, vi også kender i dag. Han taler om det sanselige, erotikken og drifterne, men har samtidig en moderne bevidsthed om, hvordan vi er til stede på vores jord.

Sprogligt kan vi særligt lære af hans nuancerede måde at skrive på, for Sophus Claussen var lyriker, men også journalist. Det er spændende, hvordan han bruger sin journalistik som et såkaldt 'diamantbrud', hvor han finder ord og billeder til sine digte. Det gjorde digtene smukke, men også kraftfulde og dristige. De balancerede mellem romantik på den ene side og modernisme på den anden. Claussen følte en forpligtelse over for rim og åndelige tematikker, men samtidig ville han også gerne skrive om storbyen Paris og atomernes verden. Og denne moderne åbenhed ser vi også i nutidens lyrik.”

Kristian Østergaard, sognepræst ved Sorø Kirke

”Jeg stødte første gang på Sophus Claussen i mit barndomshjem, hvor min mor havde en samling af hans digte stående. Og så har interessen for ham holdt ved lige siden. Jeg vil kalde ham kulturkristen, for han er ikke en kirkelig digter, men forholder sig til kristendommen flere steder i sin kunst, eksempelvis i 'Anråbelse,' hvor han skriver om Kristus og nåde.

Sophus Claussen rammer mig dog særligt på det eksistentielle plan. Hans tekster rummer nogle erfaringer om dét at være menneske, som vi sagtens kan spejle os i her i 2015. Vi er konstant forandringsparate og søger hele tiden noget nyt, men i digtet 'Træerne' siger Claussen eksempelvis, at vi også skal lære at forankre og fordybe os. Så han formår at formidle de stemninger og situationer, vi som mennesker befinder os i gennem livet - også i dag.

Er der ét af hans digte, der især har gjort indtryk på dig?

”'Afrodites Dampe' er genialt, fordi Sophus Claussen her behandler et tema som sjælesorg. Der er en renselse i at læse tragedien, skriver han. Claussen har aldrig set sig selv som filosof, men jeg synes, at blandt andet det her digt viser hans utrolige dybde.”

Kristoffer Munck Mortensen, sanger, sangskriver og guitarist i ”Mellemblond”

”Jeg faldt for alvor for Sophus Claussen, da jeg var i starten af tyverne. Der er en saft, kraft og brusende passion i hans poesi og sprog, som betog mig dengang som nu. Og som sangskriver kan jeg identificere mig med hans poetiske livtag med verden. Han er ekspert i at bruge det danske sprog til at skabe en særlig stemning, og hans digte indeholder altid flere lag af betydning på grund af den måde, han opstiller ordene på. Og så er han en mester til at rime. Når jeg læser ham, finder jeg en glæde ved sproget, som inspirerer mig i arbejdet med mine egne tekster.

Når jeg læser Claussen, får jeg lyst til at leve, digte og elske, for bægeret er altid fuldt hos ham. Særligt ét vers fra 'Parken og Staden' kunne jeg sagtens forestille mig i en pop- eller rocksang i dag, for teksten er både længsels-, stemnings- og sødmefuld:

'Naar alle Fodtrin er døde,

da bobler Begæret og Kraften

sødt i den ensomme Aften...

det svundne gaar mig i Møde.'”