Prøv avisen

Whitneys sidste sang var til Jesus

I søndags blev Whitney Houston fundet død i en alder af 48 år. – Foto: Bertrand GuayAFP.

SE VIDEO Whitney Houston begyndte med at bruge sit talent til at tilbede Gud som gospelsanger, men kunne ikke holde til selv at blive tilbedt

Popmusik kan lyde himmelsk, men branchen bag har også en dæmonisk side. Ingen andre steder bliver mennesker tilbedt som guder, som når de står på scenen. Og ingen andre steder er konkurrencen hårdere for også at ligne og lyde som en gud.

LÆS OGSÅ: USA er i chok over Witney Hustons død

Det er derfor, at branchen kan virke lige så barsk som falsk med alle sine silikonebryster og botoxbehandlinger. Men ironisk nok kommer en række af popbranchens allerstørste stjerner fra kirkemiljøet.

Det gælder for eksempel den nu skandaleramte popstjerne Britney Spears, der i sin tid sang lovsangsmusik i en baptistkirke, før hun blev opdaget som teenager. Og det gjaldt Whitney Houston, der altid holdt fast i sine musikalske rødder fra gospelmusikken under sin enorme succes som popstjerne. Mange husker nok også, at hun sang et par kirkelige sange i filmsuccesen Bodyguard, og det var ikke tilfældigt. Hendes mor, Cissy Houston, var en berømt gospelsanger, og Whitney Houston udviklede selv sit talent i kirken.

Mange har ligefrem kaldt hende verdens bedste popsangerinde. Og blandt afroamerikanske fans var hun et ikon på linje med Michael Jackson. Hun var poppens dronning, mens han var poppens konge. Men det endte sørgeligt for dem begge.

I søndags blev hun fundet død i en alder af bare 48 år. Englesangen var blevet til husspektakler på privatfronten, hvor hun var gået til i narko og voldeligt ægteskab. Og da hun i 2010 forsøgte at gøre comeback, var stemmen skrumpet så meget ind, at en australsk anmelder skrev Houston, we have a problem!. Herhjemme var anmelderne også nådesløse. For den store stemme hørte åbenbart kun 1980erne og 1990erne til. Men hvordan kunne det gå så galt?

Kommunikationsrådgiver Christian Have har skrevet bogen Drømmen om berømmelse, ligesom han har arbejdet sammen med Whitney Houston under hendes turne, da hun gæstede Danmark i 2010. Og han mener, at det kun er naturligt, at berømmelsen har en pris:

Whitney Houston er kun en i rækken af megastjerner, der er bukket under for deres egen berømmelse. Tænk bare på Marilyn Monroe, Elvis Pres­ley, Marlon Brando og Michael Jackson. Det er som den græske tragedie vi kender godt slutningen, når vi ser begyndelsen. Sådan var det også med hende, siger Christian Have og fortsætter:

Det er svært at bevare sig selv som menneske og bevare sin egen identitet og sine egne værdier i en verden, hvor så mange har en mening om en. For på den måde bliver man hele tiden mødt med krav om at leve op til den illusion, som ens stjernestatus skaber. Og det presser mange til at tage stoffer for at klare det, og så er det kun et spørgsmål om tid, før nedturen kommer, fastslår han.

Whitney Houston forsøgte dog livet igennem at binde sin berømmelse sammen med sine rødder, og så sent som i sidste uge optrådte hun for sidste gang sammen med en veninde, mens de sang: Yes, Jesus loves me.

SE OG HØR SANGEN HER