Willumsen fejres i Vendsyssel

På herregården Odden i Mygdal findes flere end 1000 skitser og forarbejder af den verdensberømte danske maler J.F. Willumsen. Stedet er udgangspunkt for en stor fejring af malerens 150-års fødselsdag

Her ses et eksempel på Willumsens forstudier: ”Badende børn på Skagens Strand. Generalprøve 1909.” Olie på lærred, 265 x 425 cm. –
Her ses et eksempel på Willumsens forstudier: ”Badende børn på Skagens Strand. Generalprøve 1909.” Olie på lærred, 265 x 425 cm. –. Foto: J.F. Willumsens Museum.

Maleren, grafikeren, billedhuggeren, arkitekten og fotografen Jens Ferdinand Willumsen var en grundig mand. Før han malede sine store malerier eller kreerede sine øvrige værker, havde han altid tegnet adskillige skitser og udarbejdet større eller mindre forarbejder forinden. Ofte lavede han endda en egentlig generalprøve.

Mere end 1000 af de skitser og forarbejder er samlet i 10 rum på herregården Odden i den lille by Mygdal i Vendsyssel. Samlingen rummer skitser, der kan dateres helt tilbage til Willumsens barndom også skitsen til det ufærdige billede Englen over graven, der stod på Willumsens staffeli, da han døde, er kommet til Mygdal.

LÆS OGSÅ:
Otte frie kvinder og deres plads i kunsthistorien

Alene forarbejderne til de berømte malerier Bjergbestigersken og Efter stormen har fået et helt rum hver, og forstudierne til Badende børn har fået to. Odden rummer blandt andet også en gipsmodel af Willumsens bronzestatue af biskop Nordahl Brun, der står ved Marmorkirken i København.

På herregården har offentligheden altså mulighed for at komme helt tæt på kunstnerens proces, som den foregik i hans værksted for mange år siden, for herregården drives i dag ved hjælp af frivillig arbejdskraft som museum med daglig åbningstid i otte måneder af året. Og den lille by, der bare rummer 614 indbyggere, er stolt af sin samling af den verdensberømte kunstners værker så stolt, at de allerede i 2011 begyndte planlægningen af en festligholdelse af 150-året for hans fødsel. Selve fødselsdagen, den 7. september 2013, fejres med en stor fest på herregården over en hel weekend den 7. og 8. september. Her bliver der blandt andet korsang, folkedans, lagkagebord, fællesspisning i telt og udendørs gudstjeneste.

Vi føler os meget priviligerede over at have en verdenskunstner at vise frem for omverdenen, men samtidig vil vi også gerne have lokalbefolkningen til at få øje på den kulturperle, som samlingen er, siger Jette Nedergård, der er medlem af den styregruppe, der koordinerer festlighederne.

Derfor er vi meget glade for, at det er lykkedes at få samtlige lokale foreninger med på at bidrage til festen, så det kan blive en rigtig folkefest. Samtidig ligger det os på sinde, at festen også skal have et fagligt indhold med flere daglige rundvisninger i samlingen, siger hun.

Allerede her i foråret tager Mygdal forskud på festlighedernes mere kunstfaglige del. Det sker i Folkeuniversitetets regi, hvor Willumsen-kendere med hver deres vinkel på kunstneren vil fortælle om hans liv og værker.

I april kommer således kunsthistorikerne Anne Gregersen fra Willumsens Museum i Frederikssund og Aase Bak, der er tidligere museumsinspektør ved Kunsten i Aalborg. Anne Gregersen vil fortælle om Willumsens sene værker, mens Aase Bak kommer og beretter om Willumsens tur over Atlanten. I maj er der foredrag ved kunsthistorikeren Troels Branth Pedersen, der er forfatter til bogen Bjergtaget J.F. Willumsen i Norge 1892.

Det er lidt af en tilfældighed, at de mange Willumsen-skitser havnede i Vendsyssel. Historien skal føres tilbage til trykkeren og avisredaktøren Victor Petersen, der som ung ved enkelte lejligheder fik kunst som betaling for sine tryk. Dermed spirede en kunstinteresse frem i ham, og især J.F. Willumsen vakte hans store interesse. Allerede i 1969, da Victor Petersen var redaktør for en avis i Ribe, åbnede han en udstilling med Willumsen-skitser på byens tidligere tekniske skole. Senere flyttede han til Vendsyssel, hvor han i 1989 overtog herregården Odden. Det skete da tre af hans sønner Jeppe, Morten og Søren V. Petersen, de såkaldte jydebrødre, gik konkurs og blev fængslet for bedrageri. Sønnerne blev senere frikendt, men da var deres økonomiske korthus væltet, og deres forældre havde blandt andet overtaget herregården i Mygdal.

Til en herregård hører der fæstebønder, mente Victor Petersen, der døde i 2002. Udfra den idé opstod Fæstebondeforeningen en støtteforening, der med medlemmer fra alle egne af landet støtter J.F. Willumsen-samlingen økonomisk.

Victor Petersen var meget kreativ og dygtig til at inddrage andre i begejstringen over kunstværkerne, fortæller Jette Nedergård.

Herregården Odden blev ved hjælp af fondsmidler gennemrestaureret i årene 2007-2009, fordi der både var stor lokal og national opbakning til at bevare stedet som udstillingssted.

Willumsen er spændende, fordi han havde en stor alsidighed som kunstner og arbejdede så grundigt med tingene. Samlingen på Odden er samtidig et billede på en mand, der virkelig kunne sit håndværk, siger Jette Nedergård, der ud over at koordinere fødselsdagsfesten også arbejder frivilligt som kustode på Odden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler med pressen på sit ugentlige pressemøde tirsdag d.1.marts 2011. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011)
Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler med pressen på sit ugentlige pressemøde tirsdag d.1.marts 2011. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011) Foto: .