Winkel Holm: Ramadan-fest på DR skaber religiøs ubalance

MED AFSTEMNING DR giver den fuld islamisk skrue, mener teolog og medlem af DR's bestyrelse, som kalder public service-institutionens ramadan-fejring for provokerende, naiv og især: Skævvridende. Forkert, at ramadan fylder mere end påske, mener hun og kræver redegørelse

Teologen og samfundsdebatøren Katrine Winkel Holm beder DR om en redegørelse for, hvorfor ramadan og eid skal dækkes så intensivt, som DR lægger op til i denne uge. -
Teologen og samfundsdebatøren Katrine Winkel Holm beder DR om en redegørelse for, hvorfor ramadan og eid skal dækkes så intensivt, som DR lægger op til i denne uge. -. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

DR sætter i år stort fokus på den muslimske eid-fejring, som markerer afslutningen på fastmåneden ramadan. Hele denne uge holder radioens P3 "forfest til eid", og mandag 20. august kulminerer det hele ifølge dr.dk med en eid-fest i Koncerthuset. Også P1, P2 og P4 vil debattere ramadanen i ugen løb, mens børnekanalen Ramasjang vil sætte børn ind i, hvad ramadan og eid er.

Det er helt forkert af DR, mener medlem af DR's bestyrelse Katrine Winkel Holm, som også er teolog og redaktør for Trykkefrihedsselskabets netmagasin Sappho.

Forkert - fordi balancen tipper til fordel for en muslimsk fejring:

"Hvornår har man sidst set P3 rydde sendefladen i en hel uge og lave påsketing fra ni til 12," spørger hun og fortsætter:

"Jeg er med på, at DR skal dække muslimerne, men det er på alle fire radiokanaler, og det her er meget bredere, end noget vi har set i påsken."

"Det her er en ny og meget, meget markant satsning fra DR's side. Det er en opfordring til at give den fuld islamisk skrue. Det er fuldstændig unødvendigt og fantastisk provokerende," siger hun og påpeger, at det ifølge hendes opfattelse er i strid med ånden i DR's public service-aftale, hvori der står, at DR er forpligtet på at "lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv."

"Man sjusker med den kristne kulturarv og opprioriterer den muslimske," siger Winkel Holm og peger på flytningen af programmet Morgenandagten fra P1 til mindre populære radiokanaler sidste år og en "generel tendens i retning af at udtynde kristne programmer og gøre dem til eksistens- og trosprogrammer i stedet".

Omvendt forholder det sig ifølge Katrine Winkel Holm nu med DR's eid-dækning:

"Man har simpelthen indstiftet en ny højtid, DRs nye højtid er ramadanen. Med ramadan-radio. Jeg synes, det er en fantastisk provokation af licensbetalerne, der vel at mærke er tvunget til at betale for det her," siger hun i dur med næstformand i DR's bestyrelse Ole Hyltoft, der i sidste uge luftede en lignende holdning.

LÆS OGSÅ: DR-næstformand: DR's ramadanfest svarer til hyldest af Hitler-jugend

Katrine Winkel Holm har derfor bedt direktionen i DR om en redegørelse. Hun håber, at det kan sætte balance i institutionens højtidsdækning:

"Hvis der skal være balance i tingene, så efterlyser jeg en tilsvarende opprioritering af de kristne højtider. Nu har de opprioriteret islam markant, så håber jeg da, at de tilsvarende opprioriterer påsken. Jeg håber, at vi ser en lad os nu holde påske-fest for børn og voksne."

LÆS OGSÅ: Nyt postyr om ramadanfest

Katrine Winkel Holm kalder det endvidere for en uigennemtænkt og ukritisk særbehandling, man giver islam.

Der foregår en kulturkamp i det muslimske miljø, og her går DR ind og vælger side og siger Kære søde børnehavnebørn, I skal da sørme gøre, som profeten Muhammed sagde, siger hun med henvisning til, at store dele af DR's ramadan-dækning henvender sig til børn.

Det er indirekte en opfordring til at tage islam alvorligt og holde islams forskrifter, når man markerer det her. Man er jo brandhamrende naiv, hvis ikke man kan se det, siger hun og tilføjer efter en lille pause,

Og jeg tror, at man i DR er brandhamrende naive, fordi man aldrig har sat sig ind i islam."

LÆS OGSÅ: Kirkeminister bakker op om DR's islamfest

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DR endnu, men direktør for DR Kultur, Morten Hesseldahl, sagde til Politiken i fredags:

"Det er vel en slags undladelsessynd, at vi ikke for alvor har sat fokus på det tidligere. Og vi propper ikke noget ned i halsen på nogen, men vi synes, det er vigtigt at dække den virkelighed, der er derude. DR holder jo ikke med nogen religioner."

Og videre:

"Man kan jo have alle mulige meninger om islam. Og det, at vi i en public service-virksomhed sætter fokus på sådan en central begivenhed, er jo med til at give os alle et mere oplyst grundlag at føre diskussioner på."

.