Prøv avisen

Krimiforfatter Jesper Stein får De Gyldne Laurbær

Krimiforfatteren Jesper Stein bliver overrasket med boghandlernes pris "De Gyldne Laurbær" for sin roman "Aisha". Foto: Jens Astrup

Den 50-årige journalist Jesper Stein, der i 2015 valgte at blive fuldtidsforfatter, blev i dag hædret med De Gyldne Laurbær for sin krimi "Aisha"

Krimiforfatteren Jesper Stein blev tirsdag hædret med boghandlernes pris "De Gyldne Laurbær" for sin roman "Aisha". Bogen er den fjerde roman i en serie med politimanden Alex Stein som hovedperson.
 
I "Aisha" er Alex Steen ude i et stort forbrug af hash og stoffer, og det bringer ham langt ind i et kriminelt bandemiljø. Romanen er også en udviklingshistorie om en moderne mand og hans kvaler med at få et liv med job, ekskone, børn og kæreste til at gå op i en højere enhed. 

Tonny Vorm, der er litteraturanmelder på Dagbladet Information og en stor krimielsker, kalder valget af Jesper Stein fuldt fortjent. 
 
"For det første har hans romaner store sproglige kvaliteter. Han skriver i et originalt og spændsdigt sprog, hvor han låner fra den hårdkogte krimigenre, men finder sin helt egen lyriske stemme. Samtidig leverer han et portræt af den moderne mand, som ikke rigtigt kan finde ud af, hvem han selv er," siger han.

Hvert år i begyndelsen af januar udsender komiteen De Gyldne Laurbær (tidligere Boghandlerklubben) en stemmeseddel ud til samtlige Danmarks boghandlere.

De opfordres til at give deres stemme til, som det hedder fra priskomiteen, "en nulevende, dansk forfatter, der sidste år har udsendt en bog af skønlitterær karakter, som efter deres bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til."

Prisen kan kun vindes én gang. 

Selve laurbærkransningen finder sted ved en festlighed senere på året. Her modtager Jesper Stein foruden laurbærkransen, et diplom og et boggavekort på 2500 kroner.

De Gyldne Laurbær er blevet uddelt siden 1949, hvor forfatteren Martin A. Hansen fik hædersprisen for bogen "Tanker i en skorsten.

Siden er store, danske forfattere som Karen Blixen, Tove Ditlevsen, Klaus Rifbjerg, Leif Panduro, Tage Skou-Hansen, Peter Høeg, Jens Smærup Sørensen og Ida Jessen blevet laurbærkranset. Sidste år gik prisen til Sara Blædel for romanen "Kvinden de meldte savnet".

Andre læser lige nu