Yahya Hassans digte er mest for midaldrende etniske danskere

Med sin debutdigtsamling vil Yahya Hassan gerne i dialog med unge muslimer. Det lykkedes kun i ringe grad til det meget omtalte arrangement i Vollsmose tidligere på ugen. De unge er skræmt af hans rå facon, siger ekspert

”Yahya Hassan peger på reelle udfordringer for mange muslimer, men der, hvor filmen knækker, er i kritikken af islam,” siger forfatter og tidligere integrationskonsulent Mehmet Yüksekkaya i forlængelse af Hassans oplæsning (billedet) i Vollsmose i tirsdags. –
”Yahya Hassan peger på reelle udfordringer for mange muslimer, men der, hvor filmen knækker, er i kritikken af islam,” siger forfatter og tidligere integrationskonsulent Mehmet Yüksekkaya i forlængelse af Hassans oplæsning (billedet) i Vollsmose i tirsdags. –. Foto: Thomas Lekfeldt/.

Havde man tirsdag aften i denne uge ærinder af nogen slags på H.C. Andersen Skolen i Odense-bydelen Vollsmose, var det bare ærgerligt. Skolen var lukket land for alle uvedkommende kun dem, der havde købt billet til det meget omtalte arrangement med den 18-årige digterdebutant Yahya Hassan, som det lokale bibliotek stod bag, fik lov at komme ind.

Politibiler, politihunde og ikke mindst betjente i stort antal patruljerede hele dagen og aftenen i området, og ikke én slap igennem sikkerhedskontrollen indenfor uden at blive kropsvisiteret, ligesom Politiets Efterretningstjeneste forinden havde indhentet oplysninger om alle deltagere. Alt sammen på grund af en lille sort bog med titlen Yahya Hassan, digte en digtsamling, der nu nærmer sig 50.000 solgte eksemplarer.

Digtsamlingen har skabt stor opmærksomhed fået ros fra mange kanter, men også hård kritik fra andre. Særligt blandt unge muslimer har Yahya Hassans poesi vakt vrede. I forgårs var det trods dødstrusler imod ham således hans eget stærke ønske at møde op i Vollsmose, selvom arrangementet tidligere på grund af trusselsniveauet var blevet aflyst. Men den unge digter, der uddanner sig på Forfatterskolen, har tidligere givet udtryk for, at der netop i områder som Vollsmose, hvor der bor mange muslimer, er behov for debatter som dem, han rejser med sin digtsamling.

Men i mørket i køen uden for H.C. Andersen Skolen tirsdag aften måtte man spejde langt efter tilhørere fra det muslimske indvandrermiljø. Få var der, men langt størstedelen af de i alt 225 personer, der havde fået fat i en af de eftertragtede adgangsbilletter, var midaldrende mænd og kvinder med lys hud. Som en deltager lettere ironisk bemærkede, var der blandt de fremmødte påfaldende mange folkeskole- og gymnasielærere. Dermed kom Yahya Hassan i meget ringe grad til at debattere med dem, som han egentlig gerne ville.

Fra de få muslimske tilhørere, der var mødt op, kom der dog flere spørgsmål til digterdebutanten. Spørgsmål, der for fleres vedkommende indeholdt en kritik af, at Yahya Hassan med sine digte er med til at generalisere og dømme andre muslimer med samme baggrund som han selv. Dette nægtede Yahya Hassan dog vedholdende, og han argumenterede blandt andet for, at når han generaliserer, er det, fordi der vitterligt er et generelt problem særligt i de ghettoer, hvor der med hans egne ord praktiseres underklasse-islam.

Og måske er det netop Yahya Hassans ucensurerede og rå kritik af islam, som går igen i digtsamlingen, der er årsagen til, at unge muslimer i tirsdags glimrede ved deres fravær. Det mener forfatter og debattør Mehmet Yüksek-kaya, der blandt andet har arbejdet som integrationskonsulent i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Yahya Hassan peger på reelle udfordringer for mange muslimer, men der, hvor filmen knækker, er i kritikken af islam. Han er hudløst ærlig, og det skræmmer rigtig mange fra at gå ind i debatten om islam. Der er masser af andre, som også er kritiske over for deres forældre og det hykleri, som Yahya Hassan taler om, men derfra og til at gå ind og gøre oprør imod en hel religionsretning, det er for hård kost for dem, siger han og fortsætter:

Lige nu er han mere et skrækscenarium end en inspiration. De unge tænker blandt andet, at de risikerer at blive udstødt fra deres familie, hvis de går med på den. Derfor tror jeg heller ikke, at hans mission lykkes han har lagt sig for hårdt ud med islam, siger Mehmet Yüksekkaya.

Når Yahya Hassan i stedet tiltrækker et segment af midaldrende etniske danskere, hænger det sammen med, at han har skiftet mission. Det, som begyndte som en personlig fortælling, hvor det var hans egne oplevelser, han ville videregive, har udviklet sig til, at han nu har et helt andet mål, mener Mehmet Yüksekkaya.

Nu har han pludselig en mission, som handler om at komme i dialog med muslimer. Han ser muligheden for at kunne inspirere andre. Men det er alt for tidligt, at han gør sig til talsmand for oplyste muslimer man skal huske på, at han kun lige er kommet ud af det kriminelle miljø. Det er godt at være ambitiøs, men når han sætter de strømninger i gang, som han gør, er det for tidligt, og derfor rammer han ikke sin målgruppe, siger han.

Den iranskfødte kunstner Firoozeeh Bazrafkan, der også er medlem af Trykkefrihedsselskabet, er ikke overrasket over det segment, som tirsdagens arrangement trak til Vollsmose.

Grunden til, at der er så mange midaldrende danskere, der bliver fascineret af Yahya Hassan, er, at han er kunstner, og så har han et budskab, hvor han ikke bare står og råber op. Han har gennem sine digte fået en platform af ord, hvor han kan udtrykke sine holdninger. Og danskere elsker, når nydanskere siger deres mening, siger hun.

Firoozeh Bazrafkan tror sagtens, at det kan være en fordel, at Yahya Hassan møder modstand fra sine egne til en start, idet det ofte er dem, der tør melde ærligt ud, der til sidst ender med at opnå anerkendelse.

Modstanden mod ham viser, at han har ramt en byld han har stukket en nål ind i bylden, men den er ikke væk endnu. Jeg synes, at han er en gave for det danske samfund, hvor der er tradition for, at ikke kun politikere og forskere blander sig i debatten, men også kunstnere og samfundsdebattører. På den måde når debatten ud til mange forskellige grupper af mennesker, siger hun og understreger, at hun tror, at mange unge muslimer har det ligesom Yahya Hassan.

De tør bare ikke springe ud af skabet, fordi de er bange for, hvad der sker, siger Firoozeh Bazrafkan.

Sagt om Yahya Hassan

Frederik Stjernfelt, Forfatter og professor

Stig Dalager, Forfatter