Prøv avisen

Yndlingsbøger forærer man da væk til fremmede

Ron Hornbaker, der er medstifter af Bookcrossing.com, kalder fænomenet for en slags verdensomspændende non-profit bogklub. -- Foto: Bookcrossing.com.

TENDENS: I julen har danskerne købt bøger til hinanden for millioner af kroner. Men et nyt verdensomspændende læsefænomen, der bygger på gavmildhed, tillid og fællesskab, opfordrer i stedet til gratis bogudveksling

Canadieren Richard Loeffler har foræret omkring 4000 af sine egne bøger væk til mennesker, han ikke ved, hvem er. Det har han gjort, siden han i 2002 oprettede sig som bruger på det amerikanske website bookcrossing.com.

Den forhenværende boghandler lægger som regel bøgerne fra sig på caféerne i nabolaget eller lægger dem på et bord til en af de mange hockeykampe i nærheden af hjemmet i den canadiske provins Saskatchewan. Indimellem sender han bøger så langt væk som til Asien.

Richard Loeffler føler, at hans bøger gør nytte ved at blive sat i cirkulation, og derfor har han heller ikke behov for at tjene penge på modtagernes læseoplevelser.

– Jeg kan godt lide at give bøger til mennesker, der ikke selv har nem adgang til dem. Herfra er der 225 kilometer til den nærmeste boghandel, siger han.

Før canadieren placerer sine foræringer strategiske steder i offentligheden, klæber han en mærkat med et unikt tracking-nummer ind i hver bog. På mærkaten står en internetadresse samt en opfordring til finderen af bogen om at læse værket, han eller hun står med i hænderne. Når Richard Loefflers bøger bliver samlet op fra et cafébord eller til en hockeykamp, er de næsten alle blevet registreret af finderen, sådan som han er blevet bedt om.

Og Richard Loeffler er langtfra den eneste, der forærer en eller flere af sine bøger væk på den måde. På nuværende tidspunkt gør ikke mindre end en halv million mennesker verden over det samme. Fænomenet er blevet kaldt alt fra et usandsynligt, globalt, sociologisk eksperiment til nutidens udgave af tidligere tiders flaskepostsystem, men dets officielle navn er "bookcrossing".

Bookcrossing handler om bøger, men også om lysten til at dele store læseoplevelser med andre og evnen til at vise tillid til fremmede mennesker.

Medstifter af bookcrossing.com, Ron Hornbaker, sammenligner selv fænomenet med en verdensomspændende non-profit bogklub:

– De bøger, medlemmerne efterlader til hinanden, er gratis, men det er selve handlingen med at slippe bøgerne løs i offentligheden, der udgør kernen i bookcrossing, siger han til det amerikanske tidsskrift Book Magazine.

Gennem de seneste fire år er antallet af bøger i cirkulation eksploderet, og der er kommet hundredtusindvis af nye læsere til.

Systemet baserer sig på internettet og bygger på hævdvundne menneskelige dyder som gavmildhed, ordholdenhed og tillid. Alligevel fungerer det upåklageligt og kræver kun en internetadgang og reolhylder med bøger.

Når finderen først har registreret et bogfund på websitet, kan giveren se, at eksemplaret er i gode hænder og ved at blive læst, og efterfølgende kan han følge dens videre rundrejse.

Eksempelvis blev et eksemplar af den britiske forfatter Jane Austens "Stolthed og fordom", der begyndte sin rejse i El Sobrante i Californien, siden samlet op af en turist fra Baltimore i det nordøstlige USA. Hun tog bogen med sig på en rejse til Europa, hvor hun læste den og derefter lagde den i en telefonboks i Tjekkiet, hvor den snart blev registreret på internettet af en ny finder.

I lande som Australien, USA, Tyskland og Storbritannien er bookcrossing forlængst blevet et kendt begreb. Knap 4000 bøger ligger i disse dage fremme i Tyskland, mens næsten 10.000 bøger er klar til at blive samlet op i USA.

At bøgerne rejser vidt omkring, ved Richard Loeffler af egen erfaring. Han er til sin egen morskab så småt ved at blive verdensberømt, fordi han er en af dem, der har givet flest bøger væk via bookcrossing-systemet, fortæller han Book Magazine:

– Der var en kvinde i Kina, der sendte mig en e-mail, hvor hun fortalte, at jeg er kendt i hele hendes by, fordi de har svært ved at få fat i de bøger, de gerne vil læse – og jeg så sender bøgerne til dem. Det kunne jeg godt lide.

bejer@kristeligt-dagblad.dk

Bookcrossing

Bookcrossing består i, at bogelskere verden over forærer deres yndlingsbøger væk ved at lægge dem fra sig på offentlige steder som caféer og banegårde, hvor mange forskellige mennesker passerer forbi i løbet af en dag. Giveren har inden da registreret bogen på websitet www.bookcrossing.com og forsynet bogen med en mærkat, der opfordrer finderen til at læse bogen og derefter give bogen videre på samme måde, som han selv fandt den.

Fænomenet begyndte i USA i 2001, da Ron Hornbaker fik idéen. I begyndelsen voksede bookcrossing kun langsomt, men i dag er der registreret 519.000 brugere og 3.572.000 bøger over hele verden.

I Danmark ligger der indtil videre ti bøger klar til at blive samlet op og læst. Deres placeringer kan ses på websitet, hvor der også er flere informationer om bookcrossing.