Få øje på de blinde

Den 15. oktober er det Den Hvide Stoks Dag. Dagen blev opfundet i USA i 1964 og er efterhånden en mærkedag for blinde og svagtseende i hele verden

Synshandicappede telefonister på arbejde i 1970’erne. I dag er kun få blinde i den erhvervsaktive alder aktive på det ordinære arbejdsmarked. – Foto: Den Gamle By.

Indtil midt i 1970’erne bar alle danske blinde og stærkt svagtseende et gult armbind med tre sorte prikker på, når de færdedes i trafikken eller andre steder i det offentlige rum. Det ændrede sig gradvist efter 1976, hvor Justitsministeriet gjorde symbolet med manden med den hvide stok til et officielt kendetegn for synshandicappede.

For blinde var den hvide stok allerede inden et absolut nødvendigt hjælpemiddel som beskyttelse mod at støde ind i ting og for at føle sig frem. Men efter 1976 blev manden med stokken også et vigtigt symbol for alle andre, og er det stadig.

I dag bærer alle synshandicppede nemlig symbolet på et emblem fastgjort til jakkens revers og kan derved let identificeres af alle os andre.

Symbolet blev opfundet i USA allerede i 1964, og for at markedsføre det vedtog Verdens Blindeunion (WBU) i 1984 at gøre den 15. oktober hvert år til Den Hvide Stoks Dag.

Så på lørdag vil symbolet blive markedsført og blindes forhold dermed markeret mange steder i verden. I Danmark er der i år ingen særlige arrangementer, men formanden for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen, vil i anledning af dagen gerne opfordre os danskere til at tage hensyn, når vi møder en blind eller stærkt svagsynet i trafikken.

Der er især tre ting, han peger på: Før det første opfordrer han til, at man altid spørger, om den blinde har brug for hjælp. For det andet ser han gerne, at cyklister lader være med at stille deres cykler fra sig på fortove. Cyklerne er næsten umulige for en blind at komme udenom, uden at cyklen vælter og/eller den blinde kommer til skade. For det tredje vil han gerne have, at bilister er bedre til at holde tilbage, når en blind skal passere en vej eller gade, og han ser gerne, at bilisten venter med at køre frem, til den blinde er nået helt over.

Ved tidligere lejligheder har Dansk Blindesamfund markeret Den Hvide Stoks Dag ved at give borgmestre eller andre politikere bind for øjnene og en stok i hånden, for at de på den måde kunne føle blindes vilkår på egen krop.