Gud og gårdnisser går fint sammen

Nissen på loftet er et klassisk billede i dansk nissetradition. Nissen stammer fra 1800-tallets folkesagn, ...

Nissen på loftet er et klassisk billede i dansk nissetradition. Nissen stammer fra 1800-tallets folkesagn, men efterkommere af den findes i nutidens traditioner. De sagn, der har været om nisserne, har været noget, der har eksisteret inden for samme univers som kristendommen uden problemer, siger Niels Peder Pedersen, der er specialestuderende ved Dansk Folkemindesamling. Foto: Jens Panduro/Polfoto

1800-tallets landbefolkning så ingen modsætning mellem stærk kristentro og tro på nisser. Alligevel har nisserne vakt debat i kristne kredse, både dengang og nu

”Præst klynger nisse op i galge”, ”Nissehaderen” og ”Frikirke hænger nisse”.

Sådan lød overskrifterne i december 2010, da præst i Løkken Frikirke Jon Knudsen valgte at hænge en ”død” stofnisse op fra sit kirketårn. Om halsen havde nissen en løkke og et skilt med påskriften: ”Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen.” Præsten vakte stor debat i lokalområdet, og de opfølgende historier i den dramatiske sag blev da også fortalt i overskrifter som:

”Vrede borgere marcherer mod nissehader-præst” og ”Nordjyde erkender selvtægt: Har stjålet den hængte nisse”. Præsten blev både meldt til politiet og modtog trusler om hærværk på kirken.

Sagen har måske fået flere til at tro, at der skulle være et grundlæggende modsætningsforhold mellem kristentro og nissetro.

Men går man tilbage til begyndelsen, så så den danske befolkning i 1800-tallet typisk – heller ikke præsterne –

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.