Historien om verdens ældste brætspil

Historien om verdens ældste brætspil
Foto: Werner Forman.

Det egyptiske brætspil Senet (foto) regnes for verdens ældste. Udgaver af spillet er blandt andet fundet ved udgravningen af Tutankhamons grav i 1920’erne, men det er meget ældre end som så. Det stammer nemlig tilbage fra cirka 3100 år f.Kr. Dateringen er blandt andet baseret på hieroglyffer, der er fundet ved andre udgravninger. Senet betyder ”et spil efter tur” på egyptisk og er heldbaseret. Det var ikke helt ligegyldigt, hvem der vandt, når de gamle egyptere spillede Senet, de troede nemlig på, at vinderen var beskyttet af guderne.

På billedet ses en velbevaret udgave af det gamle egyptiske brætspil. Teksten på spilleæsken registrerer, at udgaven her var ejet af skriveren Kha, der i teksten beder om velsignelse fra to egyptiske guder. Thot, den egyptiske månegud, og gud for skrive- og regnekunsten, og guden Ptah, der i egyptisk mytologi regnes for skaberguden og gud for jorden og underverdenen.

Efter Senet er de ældste brætspil henholdsvis Kongespillet fra Ur, der stammer fra Mesopotamien, cirka 2500 år f.Kr., Hunde og Sjakaler fra Egypten, fra cirka 2000 år f.Kr., og Duodecim Scripta fra Romerriget, cirka 1.-2. århundrede f.Kr.