Prøv avisen

Ingen klassiske missionshoteller tilbage

De alkoholfrie missionshoteller havde deres storhed i tiden omkring Anden Verdenskrig, hvor der landet over var 41

En hotelovernatning i hjemlige omgivelser med obligatorisk morgenandagt og måltider, der kun kan indtages sammen med postevand eller andre ikke-alkoholiske drikke. Den luksus, som nogen vil kalde det, har længe været en umulighed i Danmark.

Det sidste klassiske missionshotel efter ovenstående opskrift var Stella Maris i Svendborg, der lukkede i slutningen af 2011. Dog er der stadig to hoteller på Vesterbro i København, der kan betegnes som en slags missionshoteller.

Det ene er Hebron i Helgolandsgade, og det andet er Nebo i Istedsgade. Hebron er det eneste tilbageværende hotel, der ejes hundrede procent af Indre Mission. Nebos ejere er en fond, hvori Indre Mission indgår. På Hebron serveres der alkohol, på Nebo gør der ikke.

Ifølge kirkehistoriker Kurt Ettrup Larsen, der er professor på Menighedsfakultetet i Aarhus, havde de alkoholfrie missionshoteller deres storhedstid i Danmark omkring Anden Verdenskrig.

”I 1943 toppede antallet med 41 hoteller, og dengang stod de alkoholfrie hoteller for en fjerdedel af hotelkapaciteten her i landet. Mange af de gamle købstæder havde dengang et missionshotel,” fortæller han.

De første missionshoteller dukkede op i Danmark i 1880’erne. De henvendte sig først og fremmest til handelsrejsende, der havde brug for at overnatte et roligt sted uden alkohol. Kun enkelte af hotellerne var dengang ejet af Indre Mission, de fleste blev drevet af privatpersoner, der havde en form for tilknytning til missionen.

Alkohol var et stort problem både i byerne og på landet, for arbejdsdagene var lange og snapsen billig. Afholdsbevægelsen fik derfor tag i mange.

”Alkoholproblemerne var hele baggrunden for at lave missionshoteller. En rolig nats søvn og et sted, hvor man ikke blev fristet til spiritus, men til gengæld fik mulighed for at deltage i andagter, var efterspurgt,” siger Kurt Ettrup Larsen.

På grund af en øget konkurrence på hotelmarkedet blev det fra midten af 1900-tallet og frem stadig sværere at få en forretning ud af at drive missionshotel. Missionshotellerne lukkede, og bygningerne blev i mange af Danmarks byer overtaget af folk, der drev dem videre efter helt almindelige hotelprincipper.