Prøv avisen

Nyt studie: Vinglas bliver større og større

Stigningskurven for størrelsen på vinglas er allermest stejl inden for de to seneste årtier, og at det stemmer godt overens med det generelle indtag af vin. Foto: Lasse Kristensen/ Ritzau Scanpix

Størrelsen på et vinglas er vokset kolossalt siden 1700-tallet, hvor et vinglas var på størrelse med nutidens snapseglas. I dag drikker vi vin af baljer

Vi mødes på vinbarer, tager på vinrejser og går til vinsmagninger i fritiden. Et godt glas amarone eller chardonnay er blevet allemandseje, og især den generation, der kaldes millennials, altså personer født mellem 1980 og 2000, dyrker vinens lyksaligheder.

I takt med det er størrelsen på vinglas vokset voldsomt. Det viser et studie publiceret i det britiske lægetidsskrift The BMJ (The British Medical Journal), gengivet i magasinet Newsweek.

Det er Theresa Marteau, professor i sundhed og adfærd ved Cambridge University, der sammen med sit hold af forskerassistenter har målt over 400 vinglas fra museer og butikker i hele England. Holdet har målt vinglas fra forskellige tidspunkter i de seneste 300 års historie. Konklusionen er, at et typisk vinglas i dag er seks gange større end et vinglas fra 1700-tallet. Mens oplysningstidens nydelige små glas kun kunne rumme knap en deciliter vin eller 70 milliliter, så skal nutidens vinglas kunne rumme knap en halv liter (!) vin.

Studiet finder, at stigningskurven er allermest stejl inden for de to seneste årtier, og at det stemmer godt overens med det generelle indtag af vin. Men, understreger Zorana Zupan, der er psykolog og medforfatter på studiet, at vin i dag tilnærmelsesvist indtages i baljer, skyldes ikke kun vores tendens til druk. Også den industrielle udvikling har noget at sige.

Sidst i 1600-tallet udvikledes en type krystalglas, der var mindre skrøbelige og derfor kunne laves større og transporteres over større afstande uden at gå i stykker. I slutningen af 1700-tallet og frem til midten af 1800-tallet var glas pålagt en relativt høj skat i England, hvilken fik væksten til at stagnere. Fra 1850 og frem til 1950 faldt prisen på glas, alligevel blev der kun lagt 40 milliliter oven i størrelsen. Men midt i 1990’erne skete der for alvor noget. Glassene fra 2000 kunne i gennemsnit rumme 300 milliliter, og frem til i dag er der lagt 150 milliliter oveni, så et 2017-glas kan rumme 450 milliliter vin.

Teorien er, at den hastige vækst skyldes, at vi i de senere år er begyndt at værdsætte flere forskellige typer af vin og derfor også finder glas, der for alvor fremhæver vinens ”gardiner” og ”bouquet”. Store glas kan, påpeger Theresa Marteau, ”øge nydelsen ved vindrikning, hvilket frigiver flere dufte og aromaer”, siger hun.

Og tendensen med vinbarer er heller ikke uvæsentlig: Et af Theresa Marteaus tidligere studier viser, at vinbarer ved at servere vin i større glas kunne øge deres omsætning med 10 procent. Og millen- nials’ene tager godt fat. En undersøgelse fra 2015 af det amerikanske vinmarked viste, at millenials stod for 42 procent af det totale vinindtag i USA, svarende til næsten 160 millioner kasser med 12 flasker i hver.

Og selvom der er positive egenskaber ved et glas vin i ny og næ, så er alkohol stadig en alvorlig risikofaktor for folkesundheden.

Marteau konkluderer så- ledes i sit studie, at sundhedsmyndigheder med held kunne overveje at regulere størrelsen på vinglas, hvis ønsket er at mindske befolkningers generelle indtag af alkohol.

Eller måske regulerer det i sidste ende sig selv. For det er vel begrænset, hvor stor en glasbalje den menneskelige håndmuskulatur kan balancere rundt med uden at spilde indholdet – i hvert fald efter et glas eller to.

Foto: Grafik: Ole Munk