Postkassens storhedstid er forbi

Antallet af postkasser styrtdykker i Danmark. Dermed forsvinder et nationalt symbol, mener museumsleder. Men i Ølholm i Østjylland har 86-årige Inge Nielsen fået byens postkasse tilbage

I mange småbyer er postkasserne væk for altid. Hvor der i 2010 var cirka 10.000 postkasser i Danmark, er der i dag kun cirka 7000, og alene i løbet af 2016 er omkring 1000 postkasser blevet taget ud af drift, oplyser PostNord. Foto: Morten Bjørn Jensen/Polfoto

Inge Nielsen fik sig en ubehagelig overraskelse, da hun i november begav sig hen til byens postkasse for at sende et fødselsdagsbrev til sit ni-årige oldebarn i København. For postkassen var ”pist væk”, fjernet fra den centrale plads i Ølholm, hvor den har hængt i de 65 år, hun har boet i den lille landsby i Hedensted Kommune i Østjylland.

Først blev Inge Nielsen lettere chokeret, men hurtigt gik den ubehagelige overraskelse over i harme. For den 86-årige kvinde, der hverken har computer eller smartphone, er postkassen en vigtig livline til omverdenen.

Fødselsdage og andre mærkedage hos børn, børnebørn og oldebørn i ind- og udland er altid blevet markeret med en håndskrevet hilsen iklædt kuvert og frimærke. Samtidig har hun fået dispensation fra det offentliges digitale postsystem og har indimellem brug for at sende papirbreve til offentlige myndigheder.

”Vi har kun én postkasse i Ølholm, og den næste hænger tre kilometer væk i Tørring. Det er altså for langt, når man som jeg ikke har bil og er dårligt gående,” siger Inge Nielsen.

Harmen over den manglende postkasse blev omsat til telefoniske opkald til Hedensted Kommune og til PostNord.

”Hos PostNord fik jeg en sludder for en sladder, men heldigvis involverede Hedensteds borgmester sig i sagen, og så skete der noget,” fortæller Inge Nielsen, der allerede få dage efter kunne konstatere, at postkassen i Ølholm var kommet på plads igen.

En af tre tilbageblevne postkasser i Tørring var ved borgmesterens mellemkomst flyttet til Ølholm. I lokalområdet går den nu under betegnelsen ”Inges postkasse”.

I Ølholm er postkasseproblemet altså løst, men i mange andre småbyer er postkasserne væk for altid. Hvor der i 2010 var cirka 10.000 postkasser i Danmark, er der i dag kun cirka 7000, og alene i løbet af 2016 er omkring 1000 postkasser blevet taget ud af drift, oplyser PostNord.

Forklaringen er naturligvis, at vi sender langt færre breve, end vi gjorde tidligere. I dag foregår stort set al skriftlig kommunikation via e-mails og sms-beskeder. Hver dansker sendte i gennemsnit et til to breve i løbet af 2016, og selvom mange må tænke måneder – eller måske ligefrem år – tilbage for at komme i tanke om, hvornår de sidst puttede et brev i postkassen, så anser mange mennesker postkassernes forsvinden for et ret voldsomt indgreb. Ifølge Jane Sandberg, der er direktør for Enigma – Museet for Post, Tele & Kommunikation i København, skyldes det, at de røde postkasser er et fysisk symbol på danskernes sammenhængskraft.

”Postkasserne har en tydelig visuel fremtoning, som alle kan afkode som statens forpligtelse til at sørge for kommunikation. De er et nationalt symbol på, at vi alle kan nå hinanden,” siger Jane Sandberg og tilføjer:

”I en tid hvor teknologien hersker, og det kan være svært at forstå, hvordan vi på et splitsekund kan nå hinanden, uanset hvor i verden, vi befinder os, så er postkasserne noget som alle kan afkode. Ved at holde fast i postkasserne holder vi samtidig fast i det billede af Danmark, som vi kender og forstår. Behovet for postkassen er for de fleste ikke et konkret behov, men mere et behov oppe i hovedet.”

Hos PostNord oplyser driftschef Lene Reipuert, at antallet af postkasser også i de kommende år vil blive tilpasset behovet, og da alt tyder på, at brevmængden vil fortsætte med at falde, vil det samme ske for antallet af postkasser.

”Det giver naturligvis ikke mening for os at køre rundt for at tømme tomme postkasser,” siger hun.

Lene Reipuert kender godt historien fra Ølholm, hvor postkassen kom op igen, og kan fortælle, at det samme er sket enkelte andre steder.

”Generelt nedlægger vi postkasserne der, hvor der stort set ikke er post i dem, men der kan være steder, hvor vi vægter det anderledes. Det kan eksempelvis være mindre landsbysamfund med mange ældre,” siger hun.

PostNord har samtidig med fjernelsen af de mange postkasser åbnet 300 nye posthuse i løbet af de seneste par år. Der er dog ikke tale om klassiske posthuse, men såkaldte postbutikker, hvor der kan sendes og modtages breve og pakker i forbindelse med eksisterende butikker, biblioteker eller lignende. Når antallet af postbutikker stiger, hænger det sammen med, at danskerne i stadig højere grad handler på internettet. Mængden af brevpost er til gengæld faldet med 80 procent siden 1999, som var det år, danskerne sendte fleste breve.