Prøv avisen

Usynlige uldne nattrøjer kommer frem i lyset

Ane Margrethe Hansen, født i 1854, strikker på en ulden nattrøje. – Foto fra bogen, udlånt af Dansk Folkemindesamling.

Adelsfruers fornemme silketrøjer blev i 1800-tallet kopieret af bondekoner, der strikkede dem som nattrøjer i uldgarn. Nu er trøjernes mønstre atter kopieret i ny bog af strikdesigner

For nogle år siden fik strikdesigner Vivian Høxbro lov at åbne kasse efter kasse med strikkede nattrøjer på museet Falsters Minder i Nykøbing Falster. Trøjerne havde længe ligget gemt væk, og da hun åbnede dem, følte hun det, som om der fløj historier op i hovedet på hende.

Historier om flittige bondekoner, der for næsten 200 år siden havde fundet på indviklede mønstre til beklædningsdele, der ellers først og fremmest havde til formål at holde kroppen varm.

”De trøjer er næsten usynlige på museerne, men jeg har elsket dem, siden jeg så dem første gang,” fortæller Vivian Høxbro, der nu har sikret mønstrene for eftertiden i en ny, stor strikkeopskriftbog.

I et år sad hun hver torsdag på museet og afkodede og nedskrev trøjernes mønstre. Det blev til 87 trøjer i alt. Fælles for dem er, at de alle har stjernemønstre og er strikket i ensfarvet uldgarn.

Museum Lolland-Falster har landets største samling af nattrøjer fra midten af 1700-tallet og cirka 100 år frem. Trøjerne er bondekoners kopier af tidligere tiders silketrøjer, som det kun var fornemme adelsfruer forundt at bære.

”Bondekonerne har typisk haft to eller tre trøjer af den slags gennem et helt liv, og de fleste af dem har sikkert båret dem både om natten og om dagen og til både hverdag og fest. Dengang strikkede man til nytte. Den historie synes jeg er vigtig at fastholde i en tid, hvor strikkekulturen igen er vældig udbredt i Danmark, men hvor de fleste mest strikker for sjov,” siger Vivian Høxbro.