Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Nyt fra svensk kirkelivs grand old man

Debat og fortolkning gennem kirkeårets tekster Foto: unknown

Bøger om tro fra udlandet Den svenske forfatter og debattør Erik Petrén opsummerer sin livsgerning i denne 600 sider store indføring i Bibelens tekster

Hvad får et menneske til at kaste sig over en analyse af alle kirkeårets tekster? Måske den tid til eftertanke, man får som pensionist. Måske en tilværelse som regelmæssig og ivrig kirkegænger. Eller måske en fortid som engageret og entusiastisk debattør i den svenske kirke.

LÆS OGSÅ: Svenske refleksioner over syndernes forladelse

Alle tre grunde giver den svenske forfatter Erik Petrén til, at han i sin nye moppedreng af en bog på næsten 600 sider kommenterer og analyserer samtlige tekster til kirkeåret. Bogen Skabelse nyskabelse kan bruges som et grundigt opslagsværk for bibellæsere, som ønsker et nyt perspektiv på Bibelens tekster.

Bogen er naturligvis inddelt efter det svenske kirkeår, men teksterne lægger sig tæt op ad de danske, og ofte er der blot marginale forskelle i oversættelsen. Derfor vil også danske bibelinteresserede kunne få glæde af Erik Petréns analyse og vurdering af bibelteksterne. Hans bemærkninger veksler mellem korte notitser og bemærkninger til lange udredninger og fortolkninger ved for eksempel påskens og pinsens tekster.

Den nu 91-årige Erik Petrén er en kendt skikkelse i svensk kirkeliv. Han er uddannet i pædagogik og psykologi og arbejdede fra 1952 til 1977 som lektor ved seminariet i Gävle. Her bor han stadig, og den nyligt udkomne bog viser, at han fortsat har et stort engagement i det kirkelige liv. Han har i mange år været dybt involveret i Sveriges største trossamfund, den svenske kirke, hvor han blandt andet i en årrække sad i Uppsalas stiftsråd, som i almen tale regnes for at være landets mest indflydelsesrige stift, fordi det er der, ærkebiskoppen residerer.

LÆS OGSÅ: Ind i en verden af bøn

Erik Petrén er også kendt som en ivrig debattør i og af kirken, og han har aldrig været bange for at deltage i diskussioner om kirkens rolle i samfundet. Han tilhører den gruppe, der ønsker at forny kirken og føre den ind i fremtiden og har siddet i den svenske kirkes bibelkommission, som har til henblik at forny Bibelens tekster.

Han har også været næstformand for foreningen Kirkelig fornyelse, som fik meget omtale i 1980erne. I 1992 fik han den svenske kirkes fortjenestmedalje, Stefansmedaljen, for sin indsats i kirken.

Omkring den tid begyndte han for alvor at trække sig tilbage fra sit aktive professionelle liv, og bogen Skabelse nyskabelse er hans første værk i 21 år.

Erik Petrén har et multifacetteret og omfattende forfatterskab bag sig. Han har brugt sin faglige baggrund til at skrive bøger om psykologi, og blandt andet dykker han i bogen En psykolog læser Bibelen ned i Bibelen og analyserer de enkelte tekster set ud fra et psykologisk synspunkt.

Det er tilnærmelsesvis den samme form, han bruger i bogen Skabelse nyskabelse, hvor de enkelte tekster bliver dissekeret. Målet har været at vise nye aspekter af Bibelen og give bibellæsere andre indgange til teksterne. Erik Petrén understreger, at hans egne analyser blot er vejledende, og hans ønske om, at læseren gør sig egne betragtninger, gør læsningen til en indre dialog med forfatteren.