”Kynisk og uforsvarligt”: NGO beskyldes for at svigte fattige børn i Sri Lanka

Da Plan International brat trak sig ud af Sri Lanka for halvandet år siden, efterlod organisationen børnene og førte sponsorerne bag lyset, har norsk fagblad afdækket

NGO’en har svigtet tusindvis af fattige og underernærede srilankanske børn og ført sponsorerne bag lyset, viser det norske fagblad Bistandsaktuelts kulegravning. Arkivfoto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix
NGO’en har svigtet tusindvis af fattige og underernærede srilankanske børn og ført sponsorerne bag lyset, viser det norske fagblad Bistandsaktuelts kulegravning. Arkivfoto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix.

Subashini var fem år, da hun begyndte at udveksle breve og modtage gaver fra sine sponsorer; et ægtepar fra Japan. For den srilankanske pige betød pengene, at hun og hendes søstre kunne få en bedre skolegang.

Men for halvandet år siden forsvandt hjælpen. Og siden har familien haft svært ved at få enderne til at mødes.

”Efter at Plan International forsvandt, har vi mistet al støtte,” siger den 12-årige pige til det norske medie Bistandsaktuelt.

Hun er et af 20.000 srilankanske børn, der pludselig mistede deres sponsor, da Plan International begyndte at udfase sit arbejde i det sydasiatiske land i 2020. Og det gik åbenbart alt for stærkt. Ngo’en har svigtet tusindvis af fattige og underernærede srilankanske børn og ført sponsorerne bag lyset, viser det norske fagblads kulegravning af udfasningen.

Efter 38 år i landet valgte Plan International at forlade Sri Lanka på blot få måneder – en proces, der normalt tager flere år. Begrundelsen var en ”betydelig vækst” i landets økonomi og en ”markant forbedring” i FN’s rangordning for menneskelig udvikling.

I januar 2020 modtog sponsorforældrene et brev med beskeden om, at lokale partnere nu ville overtage projekterne. De fik to uger til at sende et afskedsbrev til de børn, som mange af dem havde givet penge til og været i kontakt med i flere år.

Ingrid Hoøen og Hilde Løvås var blandt dem, der modtog brevet. Det norske vennepar blev i 2013 fadder for den fem år gamle pige Rashmi. De sendte hyppigt breve til hinanden, og planen var, at de skulle fortsætte med at støtte hende økonomisk, indtil hun blev 18 år.

”Da Plan International gav os besked om, at vi ikke længere kunne have kontakt til hende eller støtte hende, følte vi, at vi svigtede hende,” fortæller de to norske kvinder til Bistandsaktuelt.

De blev forsikret om, at lokale organisationer ville tage sig af børnene. Men i de områder, som det norske fagblad har besøgt – herunder det, hvor den nu 13-årige Rashmi bor – er der ingen organisationer, der har overtaget projekterne.

”Plan International løj for os, da de sagde, at der ville blive taget hånd om børnene. Det er uhyrligt, men først og fremmest er vi bekymrede for vores sponsorbarn og de andre børns situation i Sri Lanka,” siger kvinderne.

Fagbladet har talt med flere sponsorer, der har udtrykt stor skuffelse over processen og den fejlagtige information, de blev givet.

Også for de srilankanske familier kom udfasningen som et chok.

”Vi havde fået besked fra de ansatte om, at de ville fortsætte med at hjælpe os i fem år mere, men pludselig var de bare borte. Og ingen har fortalt os, hvad der skete, og hvorfor de forsvandt,” siger 42-årige Lalina, der er mor til to børn.

Forklaringen på, hvorfor Plan International forlod landet, er ifølge Bistandsaktuelts kilder tvivlsom.

”Det er ren løgn. Plan International har ført fadderne bag lyset. Fattigdommen er fortsat stor. De har slet og ret efterladt en masse børn i en vanskelig situation, helt uden forvarsel. Så vidt jeg ved, er ingen af projekterne blevet overtaget af lokale organisationer,” siger Maithri Gunaratne, eksguvernør i en af Sri Lankas fattigste provinser, til Bistandsaktuelt.

Flere tidligere medarbejdere har ifølge det britiske dagblad The Guardian skildret udfasningen som ”uansvarlig” og ”kynisk og uforsvarlig”.

Den egentlige grund til tilbagetrækningen er ifølge de tidligere medarbejdere uholdbart høje driftsomkostninger, og at organisationen var præget af intern uro og ”lav moral” og konflikter mellem ansatte. Interne dokumenter afslører ligeledes ifølge Bistandsaktuelt, hvordan der for hver ene krone, der blev brugt på hjælp til børnene, blev brugt to kroner på administration.

Efter den norske afdækning har PlanBørnefonden, den danske afdeling af Plan International, taget kontakt til alle de lidt over 100 danskere, der havde et sponsorbarn i Sri Lanka op til udfasningsperioden. Ifølge Stine Bosse, formand for PlanBørnefonden, arbejdes der på, at en lignende situation ikke kan gentage sig.

”Alle er enige om, at det skulle være blevet gjort på en helt anden måde af Plan International. Der skal selvfølgelig være garanti for, at det her ikke sker igen,” siger Stine Bosse og forklarer, at hun har været i kontakt med formanden for Plan Interna-tional, og at procedurer og retningslinjer for fremtidige udfasninger er blevet ændret.

”Der er blevet begået en fejl i Plan International, og det vigtigste er, at vi har lært af den,” siger hun.