Fra antikken til det moderne

Tag med Kristeligt Dagblad og Krim Rejser på kulturrundrejse til det smukke historiske Krim ved Sortehavet den 31. august til den 10. september 2011

Vladimir-katedralen i Sevastopol, bygget af zar Alexander II, er på programmet på læserrejsens anden dag. --
Vladimir-katedralen i Sevastopol, bygget af zar Alexander II, er på programmet på læserrejsens anden dag. --. Foto: Krim Rejser.

Den mærkelige næsten-ø, som skyder sig ud fra Ukraines kyst i Sortehavet, har haft den mest omtumlede skæbne i sortehavsområdet. Med sin beliggenhed ved Silkevejen og Sortehavet har Krim altid haft stor strategisk betydning for de skiftende magthavere, blandt andet grækerne, romerne, osmannerne, russerne og nu senest som en del af det unge Ukraine.

Vi starter turen i den historiske flådehavn Sevastopol. Grækerne ankom her allerede i år 421 før Kristus og anlagde den vældige nye bystat Chersonesos i evig kamp med de sagnomspundne skythere. Vi besøger udgravninger af denne fantastiske antikke by, der med sine vældige mure og amfieteater er på Unescos kulturarvliste. Fyrst Vladimir, den unge hersker over det fremadstormende Kiev Rus-rige, lod sig døbe her i år 988 og gjorde dermed russerne kristne. Vi besøger den prægtige Vladimir-katedral bygget af zar Alexander II til minde om denne historiske begivenhed.

Det var en afgørende begivenhed i russisk historie, da Krim endelig blev russisk i 1783, erobret af Katarina den Stores største general, Potemkin. Sevastopol blev grundlagt og blev centrum for den imperiale sortehavsflåde, der skulle gøre Rusland til et verdensimperium. De to store belejringer af Sevastopol og det heroiske forsvar af byen under henholdsvis Krimkrigen og Anden Verdenskrig er med til at cementere Krim som et symbol på russisk offervilje. Vi besøger disse historiske steder, blandt andet The Valley of Death, hvor The Light Brigade lavede sit skæbnesvangre angreb, og hvor Florence Nightingale passede de engelske soldater.

Vi fortsætter vores tur til naturskønne Jalta. Zar Alexander II købte slottet Livadia til sin lungesyge Zarina i 1861 og gjorde dermed Jalta til Ruslands mest fashionable sommersted, også kaldet den "Russiske Riviera".

Her besøger vi blandt andet Livadia-slottet, som dronning Dagmar elskede, og hvor den berømte Jalta-konference blev afholdt i februar 1945 af de tre store sejrherrer fra Anden Verdenskrig: Roosevelt, Churchill og Stalin.

Læserrejsen til Krim er en historisk odyssé i dette enestående og samtidig smukke kulturområde, hvor vi når fra antikken op til det moderne Krim med dets udfordringer.

bagsiden@k.dk