Mirjam Capelle interviewes om sin bog ”Min sjæls vandmærke”

Interview fra den 10. januar 2022 med forfatter og psykolog Mirjam Capelle og journalist Benjamin Krasnik.

Hvor lange skygger kaster fortiden? I Mirjam Capelles tilfælde lange og livsomvæltende. Den danske psykolog kendte ikke til sin mors dybe traumer fra holocaust, før hun en dag som barn konfronteredes med fortidens mørke kapitel.

I sin søgen efter svar udruller Mirjam Capelle i bogen "Min sjæls vandmærke" sin slægtshistorie, som den kan have set ud for fire kvindelige familiemedlemmer. I 1904 flygtede familien til København fra de frygtede pogromer i Polen, hvor russerne terroriserede det jødiske mindretal.

I 1943 tog moderen som 8-årig med sine forældre flugten til Sverige en mørk nat over Øresund. Under Anden Verdenskrig døede et ufatteligt antal jøder i Hitlers udryddelseslejre, men Mirjam Capelles oldefar overlevede mareridtet i Theresienstadt.

Til dette læsermøde fortæller hun om arbejdet med sin bog og de store temaer, der har præget hende og hendes relationer gennem livet. I en samtale med journalist Benjamin Krasnik giver hun svar på spørgsmål som:

Hvordan er det at åbne en ellers lukket dør til et så stort og sort kapitel som holocaust? Hvorfor valgte hun at søge ind i jødedommen efter svar – og siden kristendommen? Og hvordan har hun kunnet bruge sin praktiske og teoretiske viden om psykologi og menneskets sind i processen?