Landsforeningen af Menighedsråd: Valg bør afholdes som planlagt

Trods opråb fra flere sogne har et flertal af bestyrelsesmedlemmerne i Landsforeningen af Menighedsråd besluttet, at de ikke vil gå til Folketinget med et ønske om at få menighedsrådsvalget udsat. Således tyder meget på, at valget vil blive afholdt som planlagt den 15. september

Beslutningen kommer, efter at en række menighedsrådsformænd på det seneste har talt for, at det ville være en god idé med en udsættelse. Et af argumenterne lyder, at coronakrisen har besværliggjort arbejdet med at rekruttere nye kandidater. Noget, en del menighedsråd i forvejen har problemer med (arkivfoto).
Beslutningen kommer, efter at en række menighedsrådsformænd på det seneste har talt for, at det ville være en god idé med en udsættelse. Et af argumenterne lyder, at coronakrisen har besværliggjort arbejdet med at rekruttere nye kandidater. Noget, en del menighedsråd i forvejen har problemer med (arkivfoto). Foto: Leif Tuxen.

Bestyrelsen i Landsforeningen af Menighedsråd har på et ekstraordinært møde fredag eftermiddag besluttet, at den ikke vil arbejde aktivt for, at dette års menighedsrådsvalg udsættes.

Beslutningen kommer, efter at en række menighedsrådsformænd på det seneste har talt for, at det ville være en god idé med en udsættelse. Et af argumenterne lyder, at coronakrisen har besværliggjort arbejdet med at rekruttere nye kandidater. Noget, en del menighedsråd i forvejen har problemer med.

Også et medlem af landsforeningens bestyrelse har i Kristeligt Dagblad talt for, at valget skulle udsættes i hele to år. En sådan udsættelse ville kræve, at Folketinget vedtog hastelovgivning inden sommerferien. Noget, flere kirkepolitiske ordførere har meldt sig klar til at overveje, hvis landsforeningen kunne anbefale det.

Men efter fredagens møde står det klart, at det ikke er tilfældet for flertallet af bestyrelsesmedlemmerne, og således tyder meget på, at valget vil blive afholdt på den planlagte dato den 15. september.

Ifølge Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd, er det en samlet bestyrelse, som står bag beslutningen, der blandt andet skyldes, at flere menighedsråd allerede er gået igang med forberedelserne til valget.

”Beslutningen beror på en samlet afvejning af argumenter for og imod. Efter en bred sondering i baglandet er det vores opfattelse, at der er en overvægt af menighedsråd, som ønsker at valget skal gennemføres til september. Samtidig er det for at respektere, at menighedsrådene har et demokratisk mandat, der udløber 1. søndag i advent,” siger han.

Til dem, der havde håbet på den modsatte beslutning, siger Søren Abildgaard, at han anerkender de udfordringer, der for nogle menighedsråd kan være forbundet med at fastholde valgdatoen, men at Landsforeningen af Menighedsråd vil øge mulighederne for vejledning i forbindelse med valget, så de, der står med vanskeligheder, også kan gennemføre valget.

"Jeg er sikker på, det kan lykkes," siger Søren Abildgaard.

Beslutningen ærgrer Peder Marlo, der er formand for menighedsrådet i Brønderslev sogn i Nordjylland. Han var en af dem, der havde håbet, bestyrelsen ville nå frem til den modsatte beslutning. Han har også sendt et brev til Folketingets partier og til Kirkeminister Joy Mogensen (S) for at få valget udsat.

”Det er ikke uventet, men jeg synes, det er rigtig, rigtig ærgerligt. Det er jo ikke for sjov, vi har foreslået det her. Der er mange små landsogne, som har problemer med at finde de kandidater, de har brug for. Samtidig synes jeg, der er noget demokratisk forkert ved, at vi skal haste det hele igennem. Jeg er bange for, det ikke vil give alle potentielle kandidater en reel chance for at stille op,” siger han.