Nu er der krav om mundbind i kirker

Kirkerne er også blandt de offentlige steder, hvor man fra torsdag skal bære mundbind. Det oplyser Landsforeningen af Menighedsråd efter drøftelser med Kirkeministeriet

Siden fredag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde, har det været kendt, at der fra torsdag skal bæres mundbind indendørs på offentlige steder. Hidtil har det dog været uvist, om det samme ville gælde kirkerne.
Siden fredag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde, har det været kendt, at der fra torsdag skal bæres mundbind indendørs på offentlige steder. Hidtil har det dog været uvist, om det samme ville gælde kirkerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Denne artikel er blevet opdateret med de konkrete retningslinjer for kirker torsdag den 29. oktober kl. 8.45.

Mundbind er efterhånden at se mange steder i det offentlige rum, og fra torsdag kan man også se dem i kirkerne.

Siden fredag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde, har det været kendt, at der fra i morgen skal bæres mundbind indendørs på offentlige steder. Hidtil har det dog været uvist, om det samme ville gælde kirkerne, fordi Kirkeministeriet har ventet på en afklaring fra andre myndigheder.

Men nu er den afklaring altså kommet, fortæller Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, efter at han og andre repræsentanter fra folkekirken i dag har holdt møde med ministeriet i det såkaldte sektorpartnerskab.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er helt klart den præmis, ministeriet arbejder ud fra, og derfor forventer jeg, at der vil komme en bekendtgørelse på et tidspunkt inden midnat, hvor reglerne så vil træde i kraft,” siger Søren Abildgaard.

Nærmere retningslinjer for, hvornår man skal bære mundbind i kirkerne, er det dog endnu for tidligt at sige noget om, tilføjer Søren Abildgaard.

”Jeg kan forestille mig, at der er mange derude i kirkerne, som nu går rundt med den række ubesvarede spørgsmål i forhold til, hvordan man skal håndtere og fortolke det her krav. Og her må jeg sige, at det ved vi ikke endnu,” siger han, og fortsætter:

”Vi er blevet orienteret om forskellige oplæg til mere detaljerede retningslinjer, som Kirkeministeriet er kommet med, men de skal først godkendes i andre ministerier.”

Sådan skal du bruge mundbind i kirken (opdateret torsdag den 29. oktober kl. 8.45)

  • Ansatte, frivillige, deltagere og besøgende på 12 år og derover skal bruge mundbind eller visir, når de deltager i bøn, gudstjeneste og religiøse handlinger og øvrige menighedsaktiviteter i folkekirken og andre trossamfund.
  • Det betyder, at ansatte, frivillig, deltagere og besøgende skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de går ind og ud af lokalet, samt når de bevæger sig rundt i lokalet.
  • Kravet omfatter ikke deltagere og besøgende, der sidder ned/knæler under aktiviteten, og heller ikke forkyndere og medvirkende under udøvelse af ceremonier m.v.
  • Kravet omfatter tilsvarende ikke foredragsholdere og andre optrædende under menighedsaktiviteter m.v.
  • Der må alene tillades adgang for deltagere og besøgende, der overholder kravet om at bære mundbind eller visir, dog jf. undtagelserne.
  • Ansatte og frivillige m.m. kan bortvise besøgende, brugere og tilskuere, der uberettiget undlader at bære mundbind eller visir. Der skal i eller ved lokalerne opsættes informationsmateriale om kravet om at bruge mundbind eller visir, og om mulighed for bortvisning ved manglende efterkommelse af kravet.