Prøv avisen

En journalistisk skandale

Ken B. Rasmussen, forfatter til bogen "Livet, det forbandede" . Bogen beskriver bl. a. arbejdsmetoderne på Se og Hør Foto: Betina Garcia/ Denmark

Afsløring af Se og Hørs metoder viser, at alles privatliv er truet

I løbet af få dage har fem forskellige instanser besluttet at lave uvildige undersøgelser af ugebladet Se og Hørs angiveligt ulovlige køb af hemmelige kreditkortoplysninger på kendte danskere.

Det siger noget om den alvor, en sådan sag med rette bør håndteres med. Sagen handler nemlig om mere end et sladderblads tilsyneladende stærkt anløbne moral. Den blotlægger, hvor skrøbelig datasikkerheden er i den moderne, digitale verden, hvor bare en enkelt medarbejder mod betaling kan lække dybt fortrolige oplysninger. Og den viser et stort behov for et stærkere værn om privatlivets fred og et langt stærkere tilsyn med, hvordan danskernes digitale spor gennem hverdagen beskyttes.

Det hele beror på en ny bog skrevet af en fyret journalist fra Se og Hør, der ønsker hævn over sin gamle arbejdsplads. I bogen, der er en uigennemskuelig blanding af fakta og fiktion om livet på bladet Set&Hørt, fortæller journalisten om, hvordan bladet købte kreditkortoplysninger fra en ansat i Nets, det tidligere PBS. På den måde kunne bladet følge de kongelige, kendte skuespillere og politikere jorden rundt, når de brugte deres kreditkort.

LÆS OGSÅ: Løkken strammes om Se og Hør

Bogens fiktion ser ud til at ligge tættere på virkeligheden, end man bryder sig om. Det er tilsyneladende ikke bare kriminelt, men også infamt, hvad der er foregået. Det vækker mindelser om den nu lukkede britiske avis News of the World, der påkaldte sig en hel nations vrede efter at have hacket sig ind på kendte briters mobiltelefoner og aflyttet beskeder og læst smser. Siden har mange af de berørte fået erstatning fra Murdoch-koncernen, der ejede avisen. Britiske medier har bragt utallige beretninger om, hvordan de aflyttede havde fået deres privatliv ødelagt, fordi de måtte tro, at lækagen til pressen kom fra deres allernærmeste familie og venner.

Skandalen har kostet Murdoch-imperiet store summer og indflydelse. Noget lignende må man formode, at Aller-koncernen i Dan-mark frygter. Aller står selv bag den ene af de fem igangværende undersøgelser af forløbet.

Endnu inden der foreligger beviser, er Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup gået fra sin nuværende stilling som politisk kommentator på TV 2. En nyhedschef på Ekstra Bladet og tidligere Se og Hør-ansat er sendt på tvungen ferie. Flere hoveder vil formentlig komme til at rulle.

I snæver forstand handler sagen om presseetik, og om hvor dybt sladderpressen kan synke i sin hæmningsløse jagt på nyheder om de kendte, når der betales for oplysninger.

Men det er omend endnu mere alvorligt, at alle danskere lever i et gennemdigitaliseret samfund med alt for lidt sikkerhed om deres private oplysninger. Afsløringen af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs overvågning viser, at næsten al telekommunikation lagres. Men også sygejournaler, bankkonti og oplysninger hos de offentlige myndigheder findes digitalt og kan lækkes og misbruges. Der er grund til at tage skarpt afstand fra de metoder, Se og Hør tilsyneladende har brugt. Men forhåbentlig kan sagen også medvirke til en øget sikkerhed, når det gælder alle danskeres dataoplysninger. bjer