Prøv avisen

Mere presseetik, tak

Se & Hør Foto: Christian Liliendahl/ Denmark

Men Se og Hør-skandalen bør ikke føre til strammere regler

Skandalen om ugebladet Se og Hørs ulovlige køb af kreditkortoplysninger om kendte danskere vokser dag for dag. De skyldige journalister og redaktører bør straffes efter gældende lov. Det, der angiveligt skete på Se og Hør, handler om etik, men har først og fremmest med kriminalitet at gøre. Ugebladets journalister og redaktører og den it-ekspert, som bladet købte oplysninger fra om kendte danskere, brød efter alt at dømme dansk lov.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) antydede i går, at sagen kan føre til strammere regler for pressens virke. Det bør ikke ske, for det er unødvendigt. Se og Hørs forbrydelse er som den er beskrevet et kriminelt anliggende.

Skandalen dækker muligvis over en voksende dårlig etik i sladderpressen, men ikke i den danske dagspresse. Tværtimod er den del af pressen befolket af journalister og redaktører, der hver eneste dag gør sig etiske overvejelser og agerer og handler ansvarligt derefter. Går man tilbage i dansk dagbladshistorie, finder man mange eksempler på en grov og grænseoverskridende journalistik, som ikke ville finde plads i aviserne i dag.

LÆS OGSÅ: Medieekspert: Se & Hør-skandale hører til i den grelle ende af skalaen

På ét område bør pressen dog gå sammen om at skabe forandring. Se og Hørs praksis med at betale kilder for oplysninger er et etisk anliggende, som hele mediebranchen bør tage afstand fra. Det er usundt, og det fører i yderste tilfælde til kriminalitet, som vi formentlig nu har set et eksempel på. Ved at betale kilder frister man dem til at udlevere oplysninger, som de burde have holdt for sig selv.

Kristeligt Dagblads presseetiske retningslinjer, der kan læses på avisens hjemmeside, fastslår, at vi aldrig betaler for oplysninger eller medvirken til interviews. Det samme burde der stå i de fælles etiske retningslinjer for hele branchen, der er vedtaget som en fælles minimumsstandard for presseetikken.

I de senere år har flere politikere givet udtryk for et ønske om at gribe ind i pressens frihed, som alle borgere i landet nyder godt af. Det er imidlertid en meget farlig vej at slå ind på. Politikerne bør derimod sikre, at databeskyttelsen fungerer bedre end i dag. Og så må politiet, anklagemyndigheden og domstolene tage sig af den form for kriminalitet, som efter alt at dømme er blevet begået i Se og Hør-skandalen. bjer