Skru ned for ambitionerne

Ægtepar bør bruge tid sammen og i familien frem for tid alene

Moderne ægtepar ønsker ikke kun tid til arbejde og familieliv, men ønsker også tid til sig selv, skriver Karin Dahl-Hansen i dagens leder.
Moderne ægtepar ønsker ikke kun tid til arbejde og familieliv, men ønsker også tid til sig selv, skriver Karin Dahl-Hansen i dagens leder. Foto: Peter Kristensen

Tidsmangel er blevet den største trussel mod det moderne ægteskab, siger en præst i Kristeligt Dagblad i dag. Umiddelbart passer det fint med forårets debat om pressede børnefamilier, der savner bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv. Og dog. For som det fremgik af en undersøgelse fra Rockwool Fonden i sidste uge, har danskerne lige så meget fritid som for 45 år siden.

Der må altså være en anden faktor på spil, siden tidskabalen ikke går op. Det er den såkaldte egentid et begreb, der er slået igennem siden årtusindeskiftet.

Moderne ægtepar ønsker ikke kun tid til arbejde og familieliv, men ønsker også tid til sig selv. Man deles så at sige om ”vagterne” med børnene, og mens den ene er på ”arbejde” i hjemmet, kan den anden så dyrke sig selv og egne interesser for eksempel i træningscenteret, på løbestierne eller foran fjernsynet med vennerne og VM i fodbold. På den måde bliver der ikke meget tid til at være ægtepar, og det er ifølge eksperterne en af forklaringerne på tidens høje skilsmissetal.

Det er nemt at anskue udviklingen som et udtryk for individualiseringen. Nutidens unge ægtepar har haft mange år med tid til sig selv, før de bliver gift, og der findes ikke i dag mange andre livslange forpligtende fællesskaber. Det er altså en helt ny verden, man træder ind i, når man bliver gift og ikke mindst får børn. For mange kommer det tilsyneladende som en overraskelse, at parforholdet og familien skal passes og plejes med den entusiasme, som de vier til karrieren og kroppen, huset og haven.

Men der er ingen vej udenom, hvis man vil hinanden og familien. Ægteskabet er ikke kun medgang, men også modgang, og har man ikke undervejs sat i banken og investeret kræfter i at opbygge en stærk relation, holder ægteskabet ikke til det pres, der for de fleste kommer på et eller andet tidspunkt. Når børnene kræver deres, når sygdom rammer eller man mister sit arbejde.

I en tid, hvor flere er i forbindelse med omverdenen via mobiltelefon, computer og internet døgnet rundt, og hvor mange føler, de skal præstere hårdere for at kunne beholde deres arbejde, er det forståeligt, at der er et behov for at koble af.

Men vælger man som par, at afslapningen udelukkende kan foregå ved, at han forbereder sig til en triatlon, og hun er med veninderne i biografen, forsømmer man hinanden og i sidste ende familien.

Sænker man derimod forventningerne til, hvor meget der skal nås og hvor meget ”mig-tid”, der skal være, stiger chancen for, at man bliver en del af gruppen på 60 procent, for hvem ægteskabet bliver for livet.