Prøv avisen
Leder

Nedfrysning af æg - et tvivlsomt tilbud til kvindelige ansatte

Jakob Holm. Foto: Arkivfoto

Etisk problematisk med arbejdsgivertilbud om nedfrysning af æg

Velkommen til den fagre nye verden. I denne verden kan kvindeligt ansatte få deres æg nedfrosset på firmaets regning. Det er tilsyneladende nu virkeligheden i de to amerikansk-baserede globale virksomheder Facebook og Apple.

Nedfrysning af æg er en dyr fornøjelse. Hvert æg, der nedfryses, koster cirka 60.000 kroner, og opbevarelsen af æggene bagefter vil øge regningen pr. æg med 3000 kroner hvert år.

Men det betaler de to firmaer med glæde med den begrundelse, at man så opnår ligestilling mellem kønnene blandt de ansatte, fordi kvinder med denne ordning kan koncentrere sig om karrieren uden bekymring over det indre biologiske ur, der tikker. For med æg i frysebanken kan man jo bare få børn senere, når det passer ind i karriereplanerne.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at de to globale virksomheder nu pludselig er blevet så optagede af kønnenes ligestilling, at de nu af et godt hjerte og uden skumle motiver indfører et potentielt meget dyrt frynsegode for de kvindeligt ansatte.

Det er det også, og kvinder i de to firmaer skal tænke sig rigtig godt om, inden de indgår den slags aftaler med deres arbejdsgivere. For tilbud kan hurtigt blive til tilbud, ”man ikke kan sige nej til”, som det hedder. Altså en slags pligt, ved hvilken arbejdsgiveren kan skelne mellem de rigtig ambitiøse kvinder, der brænder mere for karrieren end for en potentiel familie.

Det kan også være mere kompliceret, end det lyder, at skulle gennemgå en graviditet i en alder af 40 år i stedet for 25 år. Æggene kan være perfekt bevaret, men kroppen er jo ældet alligevel. Og hvad sker der for øvrigt med æggene, hvis man senere bliver fyret eller skifter job til en rival?

Med genteknologiens fremmarch er den til tider knap så fagre nye verden over os med en del nye etiske problemer på slæb i kølvandet. Det nye tilbud fra Facebook og Apple giver et indblik i en sådan problematik. I kombination med sekulariseringen og individualiseringen er job og karriere blevet det vigtigste holdepunkt i tilværelsen for mange moderne mennesker, og det skubber til prioriteringen af værdier - både hos den enkelte og i samfundet som helhed.

Og som flere af avisens kilder er inde på i dagens artikel om nedfrysning af æg, er det problematisk, at familielivet mere og mere underordnes arbejdslivet. Som familieterapeut Annette Due Madsen siger det, så har vi allerede placeret vores børn på institutioner i rekord-mange timer. ”Nu skal de også puttes i frysebokse og tøs op, når det passer os. Det er helt uhørt og udtryk for total mangel på ydmyghed over for menneskelivet.” Enig!